Keks na białkach

Po tłustoczwartkowych wypiekach zawierających same żółtka zostało mi „trochę”  białek. Na pewno część zamrożę, na części będę ćwiczyć makaroniki, ale wpadł mi też w ręce przepis na keks. Trochę go dostosowałam do tego co miałam w domu …. i efekty mnie zachwyciły:)

Wyszło świetne ciasto kruche, pełne smaku i fajne, żeby odkrajać po plasterku:) Z przepisu wyszły dwie keksówki – jedną szczelnie zawinę i myślę, że jeszcze po kilku dniach będziemy się cieszyć pysznym ciastem.

Składniki

7 białek
300 g cukru (około 2,5 szklanki)
280 g mąki pszennej 450
50 g skrobi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g rozpuszczonego masła
100 g czekolady (ja dałam gorzką, bo cukru już i tak dużo w tym cieście)
50 g orzechów włoskich
100 g bakalii (ja dałam morele suszone i daktyle)

Sposób wykonania

  1. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia.
  2. Posiekaj czekoladę i bakalie dosyć drobno. Wymieszaj z mąką.
  3. Przygotuj przestudzone rozpuszczone masło.
  4. Ubij pianę z białek na sztywno.
  5. Przygotuj duża łyżkę lub silikonową szpatułkę i dodając po trochu mieszanki z mąką i części masła delikatnie wymieszaj, żeby jak najmniej naruszać strukturę piany.
  6. Przełóż do keksówki i piecz około godziny w 170 stopniach.

I jeszcze wstawię fotkę mojej inspiracji:

Leave a Reply