klasyczny delikatny sernik

Jest to pierwszy mój przepis na stronie na sernik. Nie wiem dlaczego. Chociaż… może dlatego, że serniki nawet te pieczone w dużych ilościach szybko znikają i nie nadążam ze zrobieniem fotki. Tym razem też złapałam jakiś prawie ostatni kawałek:)
To jest przepis z dużą ilością jaj – taki tradycyjny. Wychodzi delikatny i puszysty. Długo zachowuje świeżość.

Jeżeli chcesz trochę uprościć lub  odchudzić swój serniczek możesz pominąć kruche ciasto, zawsze to ćwierć kostki  masła mniej.

Składniki
spód z kruchego ciasta (opcjonalnie)
170 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
50 g masła (1/4 kostki)
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa
8 żółtek + 9 białek (jeżeli nie robisz kruchego spodu użyj tylko 8 białek)
100 g (najlepiej miękkiego) masła
200 g cukru (około szklanki)
1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
2 łyżki (raczej czubate) mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Sposób wykonania (duża tortownica o wysokich brzegach)

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem (ja używam oleju).

kruchy spód

  1. Masło pokrój na kawałki.
  2. Dodaj cukier  i zagnieć razem (ręcznie lub robotem).
  3. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  4. Dodaj żółtko i śmietanę. Zagnieć ręcznie lub robotem. Ja zwykle mieszam robotem do chwili, aż zrobią się z ciasta w miarę równe okruszki i wsypuję je na dno blachy. Jeżeli przeoczyłeś ten moment i ciasto zbiło się w jedną masę możesz je schłodzić w lodówce i pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia rozwałkować i wyłożyć blachę. (Możesz też wyłożyć dno blachy kawałkami ciasta.)

masa serowa

  1. Ubij białka z połową cukru na sztywną pianę i odłóż na bok.
  2. W osobnym naczyniu ubij masło z pozostałym cukrem na gładką masę.
  3. Dodaj do masy maślanej żółtka i ubij na gładko.
  4. Dodawaj po trochu twarogu i dokładnie  wymieszaj.
  5. Obsyp masę mąkami i wymieszaj dokładnie.
  6. Połącz masę twarogową z pianą z białek z cukrem delikatnie mieszając łyżką albo szpatułką.
  7. Przełóż do blachy wyłożonej kruchym ciastem  do 3/4 wysokości.
  8. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około godziny lub nieco dłużej. Ja na początek piekę na dolnej grzałce a na ostatnie 15 minut włączam też górną grzałkę. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej…
  9. Ciasto najpierw bardzo wyrośnie, ale po upieczeniu podczas stygnięcia opadnie.
  10. Zostaw ciasto do ostygnięcia w piekarniku.

Ja ścinam nierówności, które powstają mi po opadnięciu sernika – wystające brzegi. (Zawsze je z przyjemnością zjadamy.)

Możesz posypać wierzch cukrem pudrem, albo polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Ja bardzo lubię smarować górę kajmakiem z puszki i obsypywać orzechami włoskimi. Uwielbiam tę wersję.

Leave a Reply