szarlotka

Składniki

ciasto:
35 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
20 dag masła
10 dag cukru pudru


wypełnienie jabłkowe:
1,5 kg jabłek
2 łyżki bułki tartej

do posmarowania:
1 jajko + 1 łyżka mleka

do posypania
zrumienione płatki migdałów

tortownica 26cm

Sposób wykonania

  1. Z podanych składników na ciasto zagnieć kruche ciasto. Przełóż na pół godziny do lodówki.
  2. Podczas chłodzenia ciasta obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki , a następnie na plasterki (nie trzyj na tarce). Żeby nie zbrązowiały możesz moczyć je wodą z cytryną.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia.
  4. 2/3 ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Przełóż do formy formując około 3 cm brzegi. Ponakłuwaj widelcem.
  5. Na ciasto przełóż odsączone jabłka wymieszane z bułka tartą. Wyrównaj powierzchnię jak najdokładniej.
  6. Pozostałe ciasto rozwałkuj na koło wielkości tortownicy. Przełóż na jabłka. Brzegi dokładnie zalep.
  7. Posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem.
  8. Piecz godzinę w 200 stopniach.
  9. Posyp zrumienionymi migdałami.

Jeżeli chcesz ozdobić listkami (jak na zdjęciu) odłóż odrobinę ciasta i rozwałkuj na 5mm i wytnij foremką lub nożem kształty listków.
Część połóż po brzegach przygotowanego do pieczenia ciasta, a część odłóż na osobną blaszkę wyłożoną papierem.
Posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem. Piecz razem z ciastem. Wyciągnij po 15 minutach. Wyłóż na brzeg upieczonego ciasta
.

Leave a Reply