• kontakt@chwilawkuchni.pl
babeczki cupcakes muffiny
Babeczki cytrynowe z dżemem porzeczkowym

Babeczki cytrynowe z dżemem porzeczkowym

Bardzo smaczne, mięciutkie i delikatne są te babeczki… Moja córka spróbowała i po pierwszym kęsie stwierdziła- mama, ale jakie to pyszne! Dla mnie cupcakes cytrynowe to jeden z podstawowych, szybkich przepisów. Właściwie to babeczki mogą być o takim smaku, jaki sobie wymyślimy albo jaki aromat do ciasta nam został;-). Naprawdę szybki i niedrogi przepis- babeczki są pyszne również jako zwykła przekąska bez dżemu i kremu. 

Składniki
na 6 dużych babeczek

Babeczki

3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
60 g masła w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka aromatu cytrynowego (może być mniej)
1/3 szklanki mleka.

Krem

250 g serka mascarpone odcedzonego
1/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego

dżem o ulubionym smaku, posypka do dekoracji, jeżeli ktoś lubi.

Sposób wykonania

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, formę do mufinek wyłożyć papilotkami.
2. W osobnej miseczce pomieszać przesianą mąkę z proszkiem i solą
3. Masło ubić z cukrem, dodać jajko i aromat nadal ubijać na puszystą masę. Dodać mleko i mąkę delikatnie, ale dobrze połączyć wszystkie składniki.
4. Gotową masę rozdzielić po równo na papilotki, piec około 25 minut, do suchego patyczka, pod koniec pieczenia należy pozostać czujnym, żeby nie przesuszyć naszych babeczek. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
5. W zimnych babeczkach wydrążyć pośrodku dziurki na głębokość 1,5 cm (ja używam wycinaczki do ogryzków). Powstałe dziurki zapełnić ulubionym dżemem.
6. Mascarpone ubić z cukrem i aromatem, krem wyłożyć na babeczki ( ja używam rękawa cukierniczego bez tylki. Obsypać posypką. Zjadać, póki są, bo zaraz przyjdą dzieci i mąż i nie zostawią nawet okruszka!

 

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.