Jest to bardzo szybkie danie, które może być podane jako przekąska. Kojarzy mi się z takim fajnym jedzeniem ulicznym:) Kulki są puszyste mimo braku drożdży czy proszku do pieczenia. Z pewnością będę je powtarzać.

Składniki (porcja dla 2-ch do 3 osób)
2 dojrzałe banany
1 jajko
2 łyżki cukru
1 szczypta soli
aromat waniliowy
1 łyżka soku z cytryny
100 g mąki pszennej
niekoniecznie:odrobina cynamonu, odrobina gałki muszkatołowej
olej do smażenia (około 200 ml)
cukier puder do posypania

Sposób wykonania

  1. Banany rozgnieć widelcem w misce.
  2. Wrzuć jajko, cukier, sól, aromat waniliowy i zamieszaj.
  3. Dodaj mąkę i zamieszaj.
  4. Rozgrzej olej w niewielkim rondlu.
  5. Na rozgrzany olej nakładaj delikatnie po łyżce ciasta. Zostaw aż się zrumieni (około 1 minuty) i przewróć widelcem na drugą stronę.
  6. Wyciągnij na sitko, albo ręcznik papierowy. Zostaw chwilę.
  7. Podawaj posypane cukrem pudrem.