Do tego przepisu wracam przed każdym dłuższym wyjazdem. Batoniki są doskonałą alternatywą dla tych kupionych w markecie.

Składniki

100 g masła
125 g cukru
1 jajko
2 łyżki śmietany lub jogurtu
225 g mąki
15 g kakao (4 czubate łyżeczki)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 g posiekanej czekolady (jaką lubisz)

karmel
50 g masła
100 g cukru
1 łyżka miodu
2 łyżki śmietany lub jogurtu

250 g nasion słonecznika

Sposób wykonania

  1. Utrzyj na gładką masę masło z cukrem.
  2. Dodaj jajko i śmietanę ciągle ucierając.
  3. Zmieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj do utartej masy.
  4. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  5. Przełóż na blachę (najlepiej prostokątną około 27×35 centymetrów)
  6. Piecz około 12 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotuj karmel.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki karmelu w rondlu i mieszaj do rozpuszczenia. Do gorącej masy wrzuć nasiona i zamieszaj.
  8. Przełóż masę karmelową na gorące ciasto i piecz jeszcze 15 minut lub do zrumienienia nasion słonecznika.