Pyszna czekolada z trzech składników. Zrobienie jej jest proste, ale jak zwykle najważniejsze są proporcje. Pierwsze moje testy zakończyły się niezbyt ładną gęstą masą, którą po dodaniu śmietany kremówki udało mi się przerobić na pyszny ganache do obłożenia tortu pistacjowego. Proporcje, które podałam poniżej dają moim zdaniem najlepszy efekt i konsystencję domowej czekolady, zdrowszej niż większość tych które możemy kupić w sklepie.

Składniki
30 g masła kakaowego
20 g mleka w proszku niegranulanowanego
20 g  cukru pudru

Sposób wykonania

  1. Rozpuść masło czekoladowe w kąpieli wodnej.
  2. Dodaj odmierzony  cukier puder i zamieszaj. Masa jest dosyć rzadka.
  3. Dodawaj po łyżeczce mleka w proszku ciągle mieszając. Masa do końca powinna być płynna chociaż nieco gęstsza niż przed dodaniem mleka.
  4. Przelej do silikonowych foremek na czekoladki lub czekoladę albo do plastikowego pojemnika wyłożonego folią aluminiową.
  5. Możesz dodać- zatopić kawałki orzechów albo suszonych owoców lub co sobie wymyślisz:)
  6. Zostaw do zastygnięcia, w zamrażarce trwa to tylko kilka minut.

 

Żeby czekolada była jeszcze gładsza można dodatkowo zmielić cukier oraz mleko w młynku lub blenderem.