ciasta
biszkopt bezglutenowy
Biszkopt na mące kukurydzianej niczym nie ustępuje tradycyjnemu na mące pszennej. Jest pyszny, lekki , a tradycjonaliści mogą cieszyć się nieco bardziej intensywną żółtą barwą, która mogłaby wskazywać na zwiększoną ilość białek:)
Składniki
4 jajka
175 g cukru
75 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj olejem.
- Oddziel białka od żółtek.
- W osobnym naczyniu wymieszaj obie mąki.
- Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
- Dodaj żółtka tylko delikatnie mieszając.
- Dodaj zmieszane mąki i bardzo delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do blachy i piecz w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Powinien się lekko zrumienić.
0
Tags :