Biszkopt na mące kukurydzianej niczym nie ustępuje tradycyjnemu na mące pszennej. Jest pyszny, lekki , a tradycjonaliści mogą cieszyć się nieco bardziej intensywną żółtą barwą, która mogłaby wskazywać na zwiększoną ilość białek:)

Składniki

4 jajka
175 g cukru
75 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj olejem.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj obie mąki.
  4. Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
  5. Dodaj żółtka tylko delikatnie mieszając.
  6. Dodaj zmieszane mąki i bardzo delikatnie wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do blachy i piecz w  temperaturze 180 stopni około 30 minut. Powinien się lekko zrumienić.