Brownie z orzechami i białą czekoladą to takie strasznie proste ciasto nie wymagające nawet miksera. Łatwe i pyszne czegóż chcieć więcej.

Składniki
blacha wielkości 21 x 24 cm

150 g gorzkiej czekolady
200 g masła
225 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
4 roztrzepane jajka
75 g posiekanych orzechów włoskich
100 g posiekanej białej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Gorzką czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić dodać jajka dobrze zamieszać.
  2. Wszystkie suche składniki razem z orzechami i białą czekoladą wymieszać dokładnie w dużej misce.
  3. Mieszaninę czekolady i jajek przelać do suchych składników, dokładnie wymieszać.
  4. Przelać do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 30-35 minut. Pozostawić do wystygnięcia przez 20 minut w blaszce następnie studzić na kratce. Pokroić na dowolne kawałki (przepis mówi o 12) można udekorować cukrem pudrem.