• kontakt@chwilawkuchni.pl
bułki
bułeczki czosnkowo-ziołowe

bułeczki czosnkowo-ziołowe

Jeżeli ktoś lubi czosnek (a ja jestem jego wielką fanką) to pokocha te bułeczki:-). Mięciutkie i pachnące. Idealne jako dodatek do dań z sosami, sałatek a ja uwielbiam z kremowym serkiem i salami…

Składniki

6 małych, obranych ząbków czosnku (3 duże jeżeli ktoś chce może próbować z większą ilością)
1,5 szklanki mleka
3 łyżki masła
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka suchych drożdży
po 1 łyżeczce suszonych: bazylii, oregano i natki pietruszki
1 roztrzepane jajo
mleko do posmarowania bułek
do posypania
gruba sól lub inne dodatki wedle uznania (u mnie odrobina tartego parmezanu)

Sposób wykonania

  1. czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do mleka, zagotować, dołożyć masło do mleka, pozostawić do przestygnięcia (tak aby było troszkę bardziej niż letnie).
  2. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 1,5 h).
  3. Kiedy ciasto wyrośnie, podzielić na 8 równych części (jeżeli preferujemy mniejsze bułeczki to na 10) niezbyt ugniatając ukształtować kulki ciasta, pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1/2 godziny. Kiedy bułki podwoją objętość, posmarować mlekiem (można wykonać nacięcia w paski lub na krzyż) pospać wybranym składnikiem.
  4. Włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec 15-20 minut (do pożądanego stopnia zarumienienia).




0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.