bułki
bułeczki czosnkowo-ziołowe
Jeżeli ktoś lubi czosnek (a ja jestem jego wielką fanką) to pokocha te bułeczki:-). Mięciutkie i pachnące. Idealne jako dodatek do dań z sosami, sałatek a ja uwielbiam z kremowym serkiem i salami…
Składniki
6 małych, obranych ząbków czosnku (3 duże jeżeli ktoś chce może próbować z większą ilością)
1,5 szklanki mleka
3 łyżki masła
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka suchych drożdży
po 1 łyżeczce suszonych: bazylii, oregano i natki pietruszki
1 roztrzepane jajo
mleko do posmarowania bułek
do posypania
gruba sól lub inne dodatki wedle uznania (u mnie odrobina tartego parmezanu)
Sposób wykonania
- czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do mleka, zagotować, dołożyć masło do mleka, pozostawić do przestygnięcia (tak aby było troszkę bardziej niż letnie).
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 1,5 h).
- Kiedy ciasto wyrośnie, podzielić na 8 równych części (jeżeli preferujemy mniejsze bułeczki to na 10) niezbyt ugniatając ukształtować kulki ciasta, pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1/2 godziny. Kiedy bułki podwoją objętość, posmarować mlekiem (można wykonać nacięcia w paski lub na krzyż) pospać wybranym składnikiem.
- Włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec 15-20 minut (do pożądanego stopnia zarumienienia).
0