bułki
bułeczki mleczne
Takie sobie małe bułeczki mleczne, idealne na śniadanko, nie ma w nich żadnych skomplikowanych składników ani strasznych procedur w przygotowaniu. Mięciutkie delikatne i pachnące w sam raz żeby zapakować do śniadaniówki. Ulubiona sposób mojego męża na te bułki mleczne to posmarować kremowym serkiem i dołożyć wędzonego łososia.
Składniki
na 12 niedużych bułek
340 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suchych drożdży
200 ml letniego mleka
2 łyżeczki cukru
30 g masła
1 roztrzepane jajko (połowa do ciasta a połowa do posmarowania przed pieczeniem)
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 1,5 h).
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, najłatwiej rozciągnąć ciasto na prostokąt o rozmiarach około 20×25 cm i pokroić na równe kawałki. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w 5cio centymetrowych odstępach . Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
- Kiedy bułeczki nam wyrosną smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem, najlepiej użyć do tego pędzla kuchennego.
- Pieczemy 20-25 minut (do ładnego zrumienienia) w temperaturze 200 stopni.
1
[…] wigilijne paszteciki z kapustą (i grzybami) bułeczki mleczne […]