Bułeczki śmietankowe
Pyszne, mięciutkie puszyste bułeczki śmietankowe mogą być w dwóch wersjach a smakują jak dobre bułeczki maślane jakie pamiętam z dzieciństwa. Pierwsza wersja idealna do twarożku czy delikatnej szynki druga słodka do dżemu lub zjedzenia tak po prostu. Kolejna fajna rzecz do śniadaniówki dla moich dzieci: bułka plus jogurt do picia lub kartonik soku pomarańczowego- bardzo to lubią, no dobra mój mąż też nie gardzi takim drugim śniadankiem:-)
Składniki
Szklanka jakiej używam ma 250 ml pojemności
na ciasto
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1/3 szklanki śmietanki kremówki
1 szklanka letniego mleka
1 jajko
2 łyżeczki cukru (do wersji słodkiej 1/3 szklanki)
4 szklanki mąki
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka soli
do posmarowania bułek
1 jajko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 1,5 h).
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 równych części, każdą z nich rozciągnąć na wałeczki długości około 30 cm, owinąć czubek palca wskazującego i środkowego (patrz zdjęcia). Lekko rozchylić palce tworząc dziurkę i włożyć do niej końcówkę ciasta, odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
- Kiedy bułeczki nam wyrosną smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem, najlepiej użyć do tego pędzla kuchennego.
- Pieczemy 25-30 minut (do ładnego zrumienienia) w temperaturze 175 stopni.
Przepis po moich modyfikacjach pochodzi ze strony: https://www.womanscribbles.net/milk-bread/
Ale dobre te bułki . Udały się za pierwszym podejściem.