• kontakt@chwilawkuchni.pl
bułki
Bułeczki śmietankowe

Bułeczki śmietankowe

Pyszne, mięciutkie puszyste bułeczki śmietankowe mogą być w dwóch wersjach a smakują jak dobre bułeczki maślane jakie pamiętam z dzieciństwa. Pierwsza wersja idealna do twarożku czy delikatnej szynki druga słodka do dżemu lub zjedzenia tak po prostu. Kolejna fajna rzecz do śniadaniówki dla moich dzieci: bułka plus jogurt do picia lub kartonik soku pomarańczowego- bardzo to lubią, no dobra mój mąż też nie gardzi takim drugim śniadankiem:-)

Składniki

Szklanka jakiej używam ma 250 ml pojemności

na ciasto
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1/3 szklanki śmietanki kremówki
1 szklanka letniego mleka
1 jajko
2 łyżeczki cukru (do wersji słodkiej 1/3 szklanki)
4 szklanki mąki
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka soli

do posmarowania bułek
1 jajko
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 1,5 h).
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 równych części, każdą z nich rozciągnąć na wałeczki długości około 30 cm, owinąć czubek palca wskazującego i środkowego (patrz zdjęcia). Lekko rozchylić palce tworząc dziurkę i włożyć do niej końcówkę ciasta, odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
  3. Kiedy bułeczki nam wyrosną smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem, najlepiej użyć do tego pędzla kuchennego.
  4. Pieczemy 25-30 minut (do ładnego zrumienienia) w temperaturze 175 stopni.

Przepis po moich modyfikacjach pochodzi ze strony: https://www.womanscribbles.net/milk-bread/

1

1 thought on “Bułeczki śmietankowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *