• kontakt@chwilawkuchni.pl
bułki
bułki do burgerów

bułki do burgerów

Marzyły mi się pyszne w pełni domowe burgery bez konserwantów i polepszaczy. Brakowało mi tylko bułek pachnących sezamem i świeżością…

Składniki

6 bułek dużych:
380 g mąki
50 ml wody
200 ml mleka
1 jajko
50 g masła
sezam
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
25g świeżych drożdży

do posmarowania:
1 jajko
1 łyżka mleka

do posypania:
3 łyżki sezamu

Sposób wykonania

  1. Wlej do misy mokre składniki i sól, na to wsyp mąkę, cukier i na koniec drożdże.
    Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.
    Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  2. Podziel ciasto  na 6 równych części. Utocz z nich ładne gładkie kulki.
  3. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszcz je delikatnie, żeby nabrały kształtu podczas wyrastania i pieczenia.
  4. Zostaw bułeczki w ciepłym miejscu na około 15 minut, w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Posmaruj pędzelkiem powierzchnię bułeczek roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp sezamem.

    Piecz 20minut, aż się przyrumienią na złocisty kolor.
2

2 thoughts on “bułki do burgerów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.