bułki
bułki do burgerów
Marzyły mi się pyszne w pełni domowe burgery bez konserwantów i polepszaczy. Brakowało mi tylko bułek pachnących sezamem i świeżością…
Składniki
6 bułek dużych:
380 g mąki
50 ml wody
200 ml mleka
1 jajko
50 g masła
sezam
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
25g świeżych drożdży
do posmarowania:
1 jajko
1 łyżka mleka
do posypania:
3 łyżki sezamu
Sposób wykonania
- Wlej do misy mokre składniki i sól, na to wsyp mąkę, cukier i na koniec drożdże.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.
Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. - Podziel ciasto na 6 równych części. Utocz z nich ładne gładkie kulki.
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszcz je delikatnie, żeby nabrały kształtu podczas wyrastania i pieczenia.
- Zostaw bułeczki w ciepłym miejscu na około 15 minut, w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Posmaruj pędzelkiem powierzchnię bułeczek roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp sezamem.
Piecz 20minut, aż się przyrumienią na złocisty kolor.
2
Tags :
[…] nie piekliśmy sami, bo średnio czas na to pozwala w środku tygodnia, ale tutaj podrzucamy wam przepis, który testowaliśmy i spokojnie możemy polecić, jeśli macie ochotę zrobić bułki samemu […]
O siostra! te buły są absolutnie doskonałe. Pachnące, pyszne i mięciutkie. 10 na 10.