bułki
bułki drożdżowe z dynią
Składniki (12-14 dużych bułek)
100 ml mleka
2 żółtka
400 g przecieru z dyni https://www.chwilawkuchni.pl/puree-z-dyni/
600 g mąki
50 g cukru
30 g świeżych drożdży
80 g roztopionego schłodzonego masła
pół łyżeczki soli
ziarna sezamu lub maku do posypania
2 białka do posmarowania przed pieczeniem
Sposób wykonania
- Wsyp do pojemnika sól, wlej mleko, żółtka.
- Dołóż puree z dyni.
- Wsyp mąkę, posyp cukrem i rozkruszonymi drożdżami.
- Wyrabiaj kilka minut.
- Dodaj płynne masło.
- Wyrabiaj jeszcze kilka minut, żeby ciasto było elastyczne i gładkie.
- Odstaw do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
- Wyrób ciasto jeszcze raz krótko i podziel na 12-14 części. Nadaj im ładne kształty bułeczek łącząc nierówności z jednej strony.
- Odłóż uformowane bułeczki złączeniem do dołu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zostaw między nimi odstępy, taż żeby mogły swobodnie rosnąć.
- Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Posmaruj każdą bułkę rozmąconym jajkiem i posyp sezamem lub makiem.
- Piecz w temperaturze 180 stopni 20 – 25 minut.
0