Składniki (12-14 dużych bułek)
100 ml mleka
2 żółtka
400 g przecieru z dyni https://www.chwilawkuchni.pl/puree-z-dyni/
600 g mąki
50 g cukru
30 g świeżych drożdży
80 g roztopionego schłodzonego masła
pół łyżeczki soli

ziarna sezamu lub maku do posypania
2 białka do posmarowania przed pieczeniem

Sposób wykonania

  1. Wsyp do pojemnika sól, wlej mleko, żółtka.
  2. Dołóż puree z dyni.
  3. Wsyp mąkę, posyp cukrem i rozkruszonymi drożdżami.
  4. Wyrabiaj kilka minut.
  5. Dodaj płynne masło.
  6. Wyrabiaj jeszcze kilka minut, żeby ciasto było elastyczne i gładkie.
  7. Odstaw do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
  8. Wyrób ciasto jeszcze raz krótko i podziel na 12-14 części. Nadaj im ładne kształty bułeczek łącząc nierówności z jednej strony.
  9. Odłóż uformowane bułeczki złączeniem do dołu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zostaw między nimi odstępy, taż żeby mogły swobodnie rosnąć.
  10. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  11. Posmaruj każdą bułkę rozmąconym jajkiem i posyp sezamem lub makiem.
  12. Piecz w temperaturze 180 stopni 20 – 25 minut.