• kontakt@chwilawkuchni.pl
bułki
bułki śniadaniowe

bułki śniadaniowe

Już od jakiegoś czasu szukałam bułek, które zamieszam wieczorem, wsadzę przygotowane do lodówki, a rano rodzinka włoży do piekarnika. Upieką się podczas rannego prysznica wypełniając dom tym niesamowitym zapachem.

Składniki (6 bułek)

250 g mąki
125 g masła
12 g świeżych drożdży (przelicznik)
125 ml mleka
1 jajko
ćwierć łyżeczki soli

Sposób wykonania

  1. Mieszaj wszystkie składniki na ciasto w misce przez około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleiło się do rąk. (Najłatwiej ciasto drożdżowe wyrabia się robotem za pomocą haka.)
  2. Podziel ciasto na 6 części. Uformuj z nich ładne okrągłe placki i ułóż je na blasze zostawiając odstępy około 4 cm. Odłóż do lodówki na noc.
  3. Rano: Ustaw w piekarniku naczynie z wodą. Nagrzej piekarnik do 250 stopni.
  4. Posmaruj bułeczki mlekiem.
  5. Piecz bułeczki przez 5 minut w 250 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 10 minut.
  6. Rozkoszuj się smakiem pysznego świeżego pieczywa:)
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *