bułki
![bułki śniadaniowe bułki śniadaniowe](https://www.chwilawkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/01/IMG_1517-1024x768.jpg)
bułki śniadaniowe
Już od jakiegoś czasu szukałam bułek, które zamieszam wieczorem, wsadzę przygotowane do lodówki, a rano rodzinka włoży do piekarnika. Upieką się podczas rannego prysznica wypełniając dom tym niesamowitym zapachem.
Składniki (6 bułek)
250 g mąki
125 g masła
12 g świeżych drożdży (przelicznik)
125 ml mleka
1 jajko
ćwierć łyżeczki soli
Sposób wykonania
- Mieszaj wszystkie składniki na ciasto w misce przez około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleiło się do rąk. (Najłatwiej ciasto drożdżowe wyrabia się robotem za pomocą haka.)
- Podziel ciasto na 6 części. Uformuj z nich ładne okrągłe placki i ułóż je na blasze zostawiając odstępy około 4 cm. Odłóż do lodówki na noc.
- Rano: Ustaw w piekarniku naczynie z wodą. Nagrzej piekarnik do 250 stopni.
- Posmaruj bułeczki mlekiem.
- Piecz bułeczki przez 5 minut w 250 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 10 minut.
- Rozkoszuj się smakiem pysznego świeżego pieczywa:)
0