Bułki Stokrotka
Dekoracja stołu i pieczywo w jednym. Według mnie taka stokrotka idealnie nadaje się do podania świeżo po upieczeniu do dań z sosem, kiedy to każdy uczestnik biesiady może po prostu oderwać sobie kawałek i maczać np. w sosie. Kiedy już przestygną, dzielę je na części i wrzucam do zamrażalnika, następnie rozmrażam (co trwa ok. 1/2 godziny bez piekarnika) i robię kanapki. Mój syn definitywnie odmawia jedzenia tych bułek, z czymkolwiek (nawet nutellą!), ponieważ jak to mówi, same są najpyszniejsze.
Składniki
na 16 bułeczek
2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
szklanka mleka w temperaturze pokojowej
60 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru
2 rozmieszane jajka
560 g mąki pszennej (ja używam jaka wpadnie mi w ręce byle biała i pszenna;-))
2 łyżeczki soli
ulubione nasionka do posypania ( u mnie mak, sezam)
1 jajko + łyżka mleka do glazury.
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 1,5 h).
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części, każdą z nich uformować w kulkę, odłożyć do okrągłej blachy wysmarowanej masłem (patrz zdjęcia). Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
- Kiedy bułeczki nam wyrosną, smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem, najlepiej użyć do tego pędzla kuchennego, każdą z osobna posypać ziarenkami.
- Pieczemy 30-35 minut (do ładnego zrumienienia) w temperaturze 200 stopni.