bułka stokrotka

Dekoracja stołu i pieczywo w jednym. Według mnie taka stokrotka idealnie nadaje się do podania świeżo po upieczeniu do dań z sosem, kiedy to każdy uczestnik biesiady może po prostu oderwać sobie kawałek i maczać np. w sosie. Kiedy już przestygną, dzielę je na części i wrzucam do zamrażalnika, następnie rozmrażam (co trwa ok. 1/2 godziny bez piekarnika) i robię kanapki. Mój syn definitywnie odmawia jedzenia tych bułek, z czymkolwiek (nawet nutellą!), ponieważ jak to mówi, same są najpyszniejsze. 

bułka stokrotka

Składniki
na 16 bułeczek

2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
szklanka mleka w temperaturze pokojowej
60 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru
2 rozmieszane jajka
560 g mąki pszennej (ja używam jaka wpadnie mi w ręce byle biała i pszenna;-))
2 łyżeczki soli
ulubione nasionka do posypania ( u mnie mak, sezam)
1 jajko + łyżka mleka do glazury.

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 1,5 h).
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części, każdą z nich uformować w kulkę, odłożyć do okrągłej blachy wysmarowanej masłem (patrz zdjęcia). Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
  3. Kiedy bułeczki nam wyrosną, smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem, najlepiej użyć do tego pędzla kuchennego, każdą z osobna posypać ziarenkami.
  4. Pieczemy 30-35 minut (do ładnego zrumienienia) w temperaturze 200 stopni.