• kontakt@chwilawkuchni.pl
obiad
chaczapuri – drożdżowe łódki z serem i jajkiem – przysmak z kuchni gruzińskiej

chaczapuri – drożdżowe łódki z serem i jajkiem – przysmak z kuchni gruzińskiej

Pyszne chaczapuri z jajkiem jadłam w gruzińskiej restauracji we Lwowie. Od tamtego czasu lubię testować gruzińskie jedzenie zarówno w domu jak i w  gruzińskich lokalach… Kiedy zrobiłam tę wersję pierwszy raz jedliśmy z mężem i powtarzaliśmy w kółko … „o.. jakie to dobre”

Przepis na ciasto  jest bardzo prosty, bez jajek z wodą bez mleka. Właściwie niewiele do niego trzeba, ale zwinięte z serem pięknie się rozwarstwia, jak dla mnie jest idealne. Z serowym farszem i jajkiem jest bardzo sycące. U mnie jajka są zdecydowanie bardziej ścięte niż podobno powinny, ale to kwestia smaku…
Możesz  połowę fety zastąpić miękką mozarellą.

Składniki (2 łódki)
ciasto
250 g mąki
100 ml wody
50 ml oleju
5 g świeżych drożdży
sól

farsz
100g żółtego sera
100 g sera typu feta
2 jajka

2 łyżki masła z czosnkiem
mąka do obsypania blachy

do posmarowania
4 łyżki mleka

Sposób wykonania

  1. Wymieszaj ze sobą mąkę, wodę i drożdże. Wyrabiaj przez chwilę, aż staną się gładką, jednolitą masą.
  2. Dodawaj olej, wyrabiając dalej ciasto.
  3. Dodaj sól, wyrabiaj, aż ciasto stanie się sprężyste i nie będzie przywierało do rąk.
  4. Przełóż do miski, zabezpiecz folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

farsz

  1. Zetrzyj żółty ser na tarce, ser typu feta pokrój lub pokrusz.
  2. Zmieszaj fetę z połową żółtego sera.

złożenie i formowanie łódek

  1. Ciasto po wyrośnięciu podziel na dwie części. Uformuj z nich dwie kulki.
  2. Z każdej uformuj prostokąt o rozmiarach około 25 na 20 cm, ja robię to dłońmi. Możesz też użyć wałka. Staraj się nie rwać ciasta, a je rozciągać.
  3. Obsyp każdy placek, aż po brzegi pozostałym żółtym serem.
  4. Zwiń ciasto z dwóch stron wzdłuż dłuższego brzegu zostawiając około 1/3   wolnego miejsca.
  5. Zroluj końce tak, żeby się połączyły i jeszcze skręć razem samą końcówkę formując ładny kształt.
  6. Wsyp do każdej „łódki” po połowie farszu.
  7. Wysmaruj pędzelkiem zamoczonym w mleku brzegi ciasta.
  8. Włóż do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut.
  9. Po tym czasie wbij jajko i piecz od 2 do 5 minut. Powinno być ścięte tylko biało, a żółtko powinno być płynne.
  10. Nałóż na wierzch odrobinę masła czosnkowego.

 

 

 

Polecam też chaczapuri mojej siostry – smażone na patelni!

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *