obiad
chaczapuri – drożdżowe łódki z serem i jajkiem – przysmak z kuchni gruzińskiej
Pyszne chaczapuri z jajkiem jadłam w gruzińskiej restauracji we Lwowie. Od tamtego czasu lubię testować gruzińskie jedzenie zarówno w domu jak i w gruzińskich lokalach… Kiedy zrobiłam tę wersję pierwszy raz jedliśmy z mężem i powtarzaliśmy w kółko … „o.. jakie to dobre”
Przepis na ciasto jest bardzo prosty, bez jajek z wodą bez mleka. Właściwie niewiele do niego trzeba, ale zwinięte z serem pięknie się rozwarstwia, jak dla mnie jest idealne. Z serowym farszem i jajkiem jest bardzo sycące. U mnie jajka są zdecydowanie bardziej ścięte niż podobno powinny, ale to kwestia smaku…
Możesz połowę fety zastąpić miękką mozarellą.
Składniki (2 łódki)
ciasto
250 g mąki
100 ml wody
50 ml oleju
5 g świeżych drożdży
sól
farsz
100g żółtego sera
100 g sera typu feta
2 jajka
2 łyżki masła z czosnkiem
mąka do obsypania blachy
do posmarowania
4 łyżki mleka
Sposób wykonania
- Wymieszaj ze sobą mąkę, wodę i drożdże. Wyrabiaj przez chwilę, aż staną się gładką, jednolitą masą.
- Dodawaj olej, wyrabiając dalej ciasto.
- Dodaj sól, wyrabiaj, aż ciasto stanie się sprężyste i nie będzie przywierało do rąk.
- Przełóż do miski, zabezpiecz folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
farsz
- Zetrzyj żółty ser na tarce, ser typu feta pokrój lub pokrusz.
- Zmieszaj fetę z połową żółtego sera.
złożenie i formowanie łódek
- Ciasto po wyrośnięciu podziel na dwie części. Uformuj z nich dwie kulki.
- Z każdej uformuj prostokąt o rozmiarach około 25 na 20 cm, ja robię to dłońmi. Możesz też użyć wałka. Staraj się nie rwać ciasta, a je rozciągać.
- Obsyp każdy placek, aż po brzegi pozostałym żółtym serem.
- Zwiń ciasto z dwóch stron wzdłuż dłuższego brzegu zostawiając około 1/3 wolnego miejsca.
- Zroluj końce tak, żeby się połączyły i jeszcze skręć razem samą końcówkę formując ładny kształt.
- Wsyp do każdej „łódki” po połowie farszu.
- Wysmaruj pędzelkiem zamoczonym w mleku brzegi ciasta.
- Włóż do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut.
- Po tym czasie wbij jajko i piecz od 2 do 5 minut. Powinno być ścięte tylko biało, a żółtko powinno być płynne.
- Nałóż na wierzch odrobinę masła czosnkowego.
Polecam też chaczapuri mojej siostry – smażone na patelni!
0
Tags :