obiad

chaczapuri po mojemu (z mięsem mielonym)
Miałam ochotę na pizzę ale nie taką zwykłą więc wyprodukowałam sobie trochę wg własnego pomysłu. W gruzińskiej knajpce jadłam trochę inne ale nie mogę powiedzieć, że lepsze;-)
Składniki
na 12 szt- 4 porcje dla głodnych osób
ciasto
500 g mąki
1 szklanka wody
3 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
1 szklanka letniego mleka
farsz
500 g mięsa mielonego
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki kolendry suszonej
2 łyżeczki papryki wędzonej
sól, pieprz do smaku
mozarella drobno pokrojona, tarta lub w małych kulkach.
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 2 h)
- Cebulę zeszklić na oliwie, dodać paprykę podsmażyć. Dodać mięso mielone i przyprawy wszystko razem podsmażyć przez chwilę następnie dusić 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
- Kiedy ciasto wyrośnie podzielić na 12 równych części . Każdą kulkę ciasta rozwałkować.
- Na placki ciasta nałożyć farsz, posypać serem, dokładnie zakleić. Smażyć na gorącej patelni (z grubym dnem) na złoto z każdej strony. Na stronie po której jest łączenie ciasta warto trzymać trochę dłużej. Można też patelnię przykryć pokrywką ale taką która pozwala wilgoci wydostać się ze środka. Ja piekłam moje na stronie z łączeniem 7 minut a na drugiej około 4, na dość małym gazie pod pokrywką.
- Nam smakowały podane z kwaśną śmietaną posypaną świeżą kolendrą.

chaczapuri – drożdżowe łódki z serem i jajkiem – przysmak z kuchni gruzińskiej
0
Tags :