pieczywo
chałka
pyszna, maślana, przechowywana bez narażania na wysuszenie następnego dnia jest równie pyszna co po upieczeniu
Składniki
350 g mąki
25 g drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
70 g miękkiego masła (lub rozpuszczonego)
60 ml śmietany
90 ml mleka
do posmarowania:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
połowa porcji kruszonki z przepisu
Sposób wykonania
- Wlej do misy mokre składniki i sól, na to wsyp mąkę, cukier i na koniec drożdże.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.
Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. - Podziel ciasto na 6 równych części.
- Utocz z nich długie wałki o średnicy około 1,5 cm.
- Z trzech zaplataj warkocz, dodatkowo skręcając wałeczki wzdłuż osi każdego wałka (nada to ładną strukturę ciastu).
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Zostaw chałki w ciepłym miejscu na około 15 minut, w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Posmaruj pędzelkiem powierzchnię roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp kruszonką lub ziarnami (makiem, sezamem lub czarnuszką).
Piecz 20minut, aż się przyrumienią na złocisty kolor.
0
Tags :