• kontakt@chwilawkuchni.pl
pieczywo
chałka

chałka

pyszna, maślana, przechowywana bez narażania na wysuszenie następnego dnia jest równie pyszna co po upieczeniu

Składniki

350 g mąki

25 g drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
70 g miękkiego masła (lub rozpuszczonego)
60 ml śmietany
90 ml mleka
do posmarowania:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

połowa porcji kruszonki z przepisu

Sposób wykonania

  1. Wlej do misy mokre składniki i sól, na to wsyp mąkę, cukier i na koniec drożdże.
    Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.
    Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  2. Podziel ciasto  na 6 równych części.
  3. Utocz z nich długie wałki o średnicy około 1,5 cm.
  4. Z trzech zaplataj warkocz, dodatkowo skręcając wałeczki wzdłuż osi każdego wałka (nada to ładną strukturę ciastu).
  5. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Zostaw chałki w ciepłym miejscu na około 15 minut, w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  7. Posmaruj pędzelkiem powierzchnię roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp kruszonką lub ziarnami (makiem, sezamem lub czarnuszką).

    Piecz 20minut, aż się przyrumienią na złocisty kolor.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *