• kontakt@chwilawkuchni.pl
pieczywo
chleb 3 ziarna, niemiecka receptura

chleb 3 ziarna, niemiecka receptura

Choć chleb nazywa się trzy ziarna (german three-cereal bread) to w zasadzie powinien nazywać się cztery ziarna. Wykonany jest z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem płatków owsianych i siemienia lnianego. Mąka żytnia nadaje mu super mięsistości, chleb 3 ziarna jest pyszny nawet kolejnego dnia po upieczeniu. Ten pyszny chlebek z tradycyjnej niemieckiej polecam każdemu kto ma ochotę na chlebek inny niż podstawowy pszenny.

Sposób przygotowania
z tej ilości składników wyjdą dwa nieduże bochenki

455 g mąki pszennej chlebowej
170 g mąki żytniej
30 g płatków owsianych (ja dodałam błyskawicznych)
30 g siemienia lnianego nie mielonego
15 g soli
140 ml letniego mleka
240 ml letniej wody
7 g suchych drożdży
trochę mleka w temp pokojowej do glazury

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 2 godz)
  2. Ciasto po wyrośnięciu wyrabiać przez 2 minuty, podzielić na dwie równe części. Nadać im podłużny kształt, przykryć wilgotną, czystą ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości (około 1 godz).Chleby powinny wyrastać na blasze na której będą pieczone. Po tym czasie używając pędzla kuchennego posmarować bochenki mlekiem, ostrym nożem zrobić głębokie nacięcie wzdłuż.
  3. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, na dno położyć naczynie żaroodporne z 200 ml wody. Włożyć chleby, piec 30 min. Popukane od spodu powinny wydawać głuchy dźwięk. Studzić na kratce.

Przepis pochodzi z książki „The Bread Book”

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *