
chleb 3 ziarna, niemiecka receptura
Choć chleb nazywa się trzy ziarna (german three-cereal bread) to w zasadzie powinien nazywać się cztery ziarna. Wykonany jest z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem płatków owsianych i siemienia lnianego. Mąka żytnia nadaje mu super mięsistości, chleb 3 ziarna jest pyszny nawet kolejnego dnia po upieczeniu. Ten pyszny chlebek z tradycyjnej niemieckiej polecam każdemu kto ma ochotę na chlebek inny niż podstawowy pszenny.

Sposób przygotowania
z tej ilości składników wyjdą dwa nieduże bochenki
455 g mąki pszennej chlebowej
170 g mąki żytniej
30 g płatków owsianych (ja dodałam błyskawicznych)
30 g siemienia lnianego nie mielonego
15 g soli
140 ml letniego mleka
240 ml letniej wody
7 g suchych drożdży
trochę mleka w temp pokojowej do glazury
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 2 godz)
- Ciasto po wyrośnięciu wyrabiać przez 2 minuty, podzielić na dwie równe części. Nadać im podłużny kształt, przykryć wilgotną, czystą ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości (około 1 godz).Chleby powinny wyrastać na blasze na której będą pieczone. Po tym czasie używając pędzla kuchennego posmarować bochenki mlekiem, ostrym nożem zrobić głębokie nacięcie wzdłuż.
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni, na dno położyć naczynie żaroodporne z 200 ml wody. Włożyć chleby, piec 30 min. Popukane od spodu powinny wydawać głuchy dźwięk. Studzić na kratce.

Przepis pochodzi z książki „The Bread Book”