bezglutenowy

chleb bezglutenowy z foremki
Bardzo smaczny, sprężysty. Dobrze się kroi – nie kruszy się. Następnym razem spróbuję zrobić z sezamem zamiast niezmielonego ziarna siemienia lnianego.
Składniki
40 g nasion siemienia lnianego
1 łyżka łusek babki płesznik
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki ryżowej
20 g mąki kukurydzianej
14 g świeżych drożdży
300 ml mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 małe jajko
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
foremka około 10x15cm
Sposób wykonania
- Wymieszaj nasiona lnu zmielone i nie zmielone, ,łupiny(łuski) babki płesznik, maki ziemniaczaną, ryżową i kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz sól.
- Wymieszaj mleko, jajko i drożdże i połącz z sypkimi składnikami. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
- Wlej do foremki.
- Zostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Możesz obsypać powierzchnię mąką kukurydzianą lub ryżową.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz w 200 stopniach pół godziny.
- Wyciągnij z foremki i piecz jeszcze 10 minut bez foremki obniżając temperaturę do 180 stopni.
0