• kontakt@chwilawkuchni.pl
bezglutenowy
chleb bezglutenowy z foremki

chleb bezglutenowy z foremki

Bardzo smaczny, sprężysty. Dobrze się kroi – nie kruszy się. Następnym razem spróbuję zrobić z sezamem zamiast niezmielonego ziarna siemienia lnianego.

Składniki

40 g nasion  siemienia lnianego 
1 łyżka łusek babki płesznik
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki ryżowej
20 g mąki kukurydzianej
14 g świeżych drożdży
300 ml mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 małe jajko
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru

foremka około 10x15cm

Sposób wykonania

  1. Wymieszaj nasiona lnu zmielone i nie zmielone, ,łupiny(łuski) babki płesznik, maki ziemniaczaną, ryżową i kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz sól.
  2. Wymieszaj mleko, jajko i  drożdże i połącz z sypkimi składnikami. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
  3. Wlej do foremki.
  4. Zostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Możesz obsypać powierzchnię mąką kukurydzianą lub ryżową.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Piecz w 200 stopniach pół godziny.
  7. Wyciągnij z foremki i piecz  jeszcze 10 minut bez foremki obniżając temperaturę do 180 stopni.

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *