pieczywo

Chleb czekoladowo-orzechowy
Nadchodził weekend więc postanowiłam trochę dopieścić moje dzieciaki, efektem czego jest chleb czekoladowo orzechowy. Dzieci owszem zajadają natomiast mąż… uwielbia! (nawet z żółtym serem);-).

Składniki
na 1 bochenek (długa keksówka)
200 ml mleka
3 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła
1 duże roztrzepane jajo
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
450 g mąki pszennej chlebowej
1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
75 g drobinek czekoladowych lub drobniutko posiekanej czekolady
75 g posiekanych orzechów laskowych
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu- do podwojenia objętości (około 1h)
- Ciasto przełożyć do długiej keksówki posmarowanej masłem. Przykryć wilgotną ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (nie na dłużej ponieważ wtedy ciasto lekko opadnie w piekarniku).
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ( na dnie piekarnika warto ustawić naczynie żaroodporne z połową szklanki wody). Piec chlebek przez 35-40 minut (aż popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos). Na ostatnie 5 min można wyciągnąć chleb z blachy i tak dopiec aby skórka była bardziej chrupiąca. Chleb przechowujemy (po całkowitym ostudzeniu) w szczelnym pojemniku. Chlebek nadaje się do mrożenia
0
Tags :