Już więcej nie będę pisać, że któryś przepis jest moim ulubionym. Ten chleb też chciałabym tak określić. Przez użycie pszennej mąki typu 750 jest jasny, a z kolei dzięki mące żytniej jest przyjemnie wilgotny. Ziarenka cudownie dopełniają smaku.

 

Składniki

zaczyn:
120 g mąki chlebowej żytniej

60 g mąki chlebowej pszennej (typ 750)
200 ml wody
3 łyżki dojrzałego zakwasu

ciasto na chleb:
720 g mąki pszennej chlebowej
400 ml wody
20 g soli
przygotowany wcześniej zaczyn
150 g nasion: słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego

Sposób wykonania

  1. Wyciągnij dojrzały zakwas z lodówki. Jeżeli powstała na nim sucha skorupka ściągnij ją.
  2. Wsyp do miski składniki zaczynu i wymieszaj dokładnie. Powstanie gęsta „pasta”. Miska musi być większa, żeby zaczyn mógł powiększyć swoją objętość. Zakryj folią.
  3. Odstaw mieszankę na około 12 godzin w temperaturze pokojowej. Teraz możesz odłożyć 3 łyżki na zakwas do kolejnego pieczenia.
  1. Włóż wszystkie składniki oprócz soli do miski w której będziesz mieszać ciasto na chleb. Wymieszaj je łyżką do połączenia składników. Zakryj folią i odstaw na 20 minut.
  2. Posyp solą.
  3. Wyrabiaj robotem na średnich obrotach około 3-ech minut.
    Dodaj ziarenka i wymieszaj tylko tyle, żeby były równomiernie rozłożone w cieście.
  4. Odłóż na 55 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie „złóż ciasto” (Mokrymi dłoń chwyć ciasto od dołu z jednej strony i ciągnąc do góry przełóż na drugą stronę pojemnika, a następnie zrób tak samo od przeciwnej strony pojemnika. ) i odstaw na kolejne 55 minut.
  5. Przełóż do foremek lub uformuj bochenki. Na początek zdecydowanie łatwiej będzie użyć foremek. Delikatnie wciskając płaską powierzchnią dłoni usuń pęcherzyki gazu.
  6. Odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  7. Nagrzej piekarnik do 240 stopni. Na dnie ustaw naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
  8. Piecz 30 minut. Wyciągnij z foremki na kratkę.

chleb pszenno – żytni na zakwasie z żurawiną i orzechami

pszenny chleb na zakwasie 2