• kontakt@chwilawkuchni.pl
pieczywo
chleb pszenno-żytni z cebulą i kminkiem

chleb pszenno-żytni z cebulą i kminkiem

Taki chleb pszenno-żytni z cebulą i kminkiem jest bardzo delikatny w smaku z ledwo wyczuwalnym aromatem cebuli, chyba nawet więcej w nim smaku kminku. Taki chleb marzy mi się z domowym smalcem ze skwarkami i ogórkiem kiszonym, choć dzisiaj moja córeczka zjadła go z miodem i poprosiła o dokładkę:-) Łatwy w przygotowaniu, smaczny i domowy- czegóż chcieć więcej?

Składniki (na dwa małe bochenki) 230 g maki żytniej 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 170 ml letniej wody 170 ml letniego mleka 2 łyżeczki suchych drożdży 1 mniejsza niż średnia, cebula lub 1/2 dużej 2 łyżki oleju (ja używam rzepakowego) kminek do posypania na wierzchu 2 łyżki mleka Sposób przygotowania
  1. Cebulę podsmażyć na oleju aż zmięknie ale nie zbrązowieje, zdjąć z palnika do wystudzenia.
  2. Wszystkie składniki wraz z cebulą umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 2,5 h).
  3. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie równe części przełożyć do blach do wypieku chleba lub małych keksówek (moje blachy mają 10x21cm) wysmarowanych masłem , przykryć folią spożywczą odłożyć w ciepłe miejsce do czasu kiedy ciasto urośnie do brzegu formy. Używając pędzla kuchennego posmarować ciasto mlekiem (nie zimnym prosto z lodówki) posypać ziarnami kminku. Włożyć do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, piec 35-45 minut, do czasu kiedy postukany bochenek będzie wydawał pusty dźwięk.
ile drożdży w drożdżach?
Przepis pochodzi z książki „The BREAD BOOK”
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *