pieczywo
chleb pszenno-żytni z cebulą i kminkiem
Taki chleb pszenno-żytni z cebulą i kminkiem jest bardzo delikatny w smaku z ledwo wyczuwalnym aromatem cebuli, chyba nawet więcej w nim smaku kminku. Taki chleb marzy mi się z domowym smalcem ze skwarkami i ogórkiem kiszonym, choć dzisiaj moja córeczka zjadła go z miodem i poprosiła o dokładkę:-) Łatwy w przygotowaniu, smaczny i domowy- czegóż chcieć więcej?
Składniki (na dwa małe bochenki) 230 g maki żytniej 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 170 ml letniej wody 170 ml letniego mleka 2 łyżeczki suchych drożdży 1 mniejsza niż średnia, cebula lub 1/2 dużej 2 łyżki oleju (ja używam rzepakowego) kminek do posypania na wierzchu 2 łyżki mleka Sposób przygotowania- Cebulę podsmażyć na oleju aż zmięknie ale nie zbrązowieje, zdjąć z palnika do wystudzenia.
- Wszystkie składniki wraz z cebulą umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 2,5 h).
- Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie równe części przełożyć do blach do wypieku chleba lub małych keksówek (moje blachy mają 10x21cm) wysmarowanych masłem , przykryć folią spożywczą odłożyć w ciepłe miejsce do czasu kiedy ciasto urośnie do brzegu formy. Używając pędzla kuchennego posmarować ciasto mlekiem (nie zimnym prosto z lodówki) posypać ziarnami kminku. Włożyć do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, piec 35-45 minut, do czasu kiedy postukany bochenek będzie wydawał pusty dźwięk.
ile drożdży w drożdżach?Przepis pochodzi z książki „The BREAD BOOK”
0
Tags :