• kontakt@chwilawkuchni.pl
Chleb
Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

Zdecydowanie jest to mój faworyt wśród chlebków na zakwasie. Jest to nasz pyszny chleb powszedni, chętnie dzielę się nim z rodziną i czasami sąsiadami. Wymaga trochę uwagi, ale wart jest tego!

Składniki

Zaczyn (zwykle robię wieczorem)
3 czubate łyżki zakwasu
160 g mąki
150 ml wody

Ciasto na chleb (kolejnego dnia rano)
Przygotowany zaczyn (ten wyżej)
650 g mąki chlebowej (ja używam typ 750)
350 ml wody
20 g soli

150 g dowolnych ziarenek (słonecznik, dynia, sezam)
słonecznik do obsypania

2 średnie formy keksówki (dla mnie najlepsze Tefal-a 26 cm)

Sposób wykonania

zaczyn
1. Mieszam w misce składniki zaczynu (łyżką – jaką mam pod ręką metalową, plastikową lub drewnianą- to dla przesądnych. Rodzaj materiału z jakiego jest wykonana łyżka nie ma znaczenia). Zostawiam na około 12 godzin. Po tym czasie jest wypełniony bąbelkami gazu.

Ciasto na chleb (po około 12 godzinach od wstawienia zaczynu)

  1.  Dodaję do zaczynu pozostałe składniki oprócz soli i mieszam je łyżką tylko do połączenia składników. Odstawiam na około 20 minut.
  2. Dodaję sól i dokładnie wyrabiam ciasto spiralnym hakiem miksera (robota) około 3 minut.
  3. Obsypuję powierzchnię ziarnami.
  4. Przykrywam i odstawiam na 50 minut w ciepłe miejsce.
  5. Po 50 minutach przekładam ciasto. Wkładam rękę pod spód i wyciągając do góry przekładam jeden koniec na drugi bok.
    Powtarzam to z czterech stron. Podczas przekładania ziarenka rozciągają  się na cieście.
  6. Odkładam na kolejne 50 minut i przekładam tak samo jak poprzednio.
  7. Odstawiam na 50 minut i przekładam do foremek. Staram się nie rwać ciasta. Wkładając do foremek rozciągam  jeszcze.
    Jeżeli foremka ma nieprzywieralną (i nieuszkodzoną) warstwę możesz przełożyć ciasto bez natłuszczania i wykładania papierem do pieczenia.
    Jeżeli masz zwykłą kwasoodporną foremkę powinieneś ją natłuścić i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Żeby równo wyłożyć papier możesz pomóc sobie klamerkami – przyczep je do ścianek i odczep po włożeniu ciasta.

  8. Obsypuję ziarenkami i przykrywam czystą szmatką.
  9. Odstawiam na 2 – 3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  10. Nastawiam piekarnik na 240 stopni, na dno kładę naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Wkładam foremki i obniżam temperaturę do 210 stopni.
  11. Piekę 35 minut. Od razu po upieczeniu wyciągam z foremek i studzę na kratce.

 

Tak w skrócie:
mieszam zaczyn z resztą składników- czekam 20 minut
wyrabiam ciasto i obsypuję ziarnami – czekam 50 minut
przekładam ciasto- czekam 50 minut
przekładam ciasto- czekam 50 minut
przekładam ciasto do foremek- rośnie 2-3 godziny
piekę 35 minut w 210 stopniach



Dodawanie ziarenek
Kiedyś dodawałam ziarenka pod koniec mieszania ciasta, ale one podczas mieszania tną ciasto i to wpływa na jego strukturę. Takie obsypywanie już wyrobionego ciasta sprawia, że jest ono mniej zbite i ma piękne oczka:) Jestem bardzo zadowolona z tego efektu.

Przekładanie chleba na zakwasie
To brzmi skomplikowanie, ale tak naprawdę to prosta czynność. Chodzi o to, żeby delikatnie naciągnąć ciasto wydłużając je przekładać na przeciwległy bok np. z lewego na prawy . Obrócić miskę o 90 stopni i  powtórzyć przeciąganie  i znowu obrócić i powtórzyć przeciąganie. W sumie 4 razy przeciągasz na drugą stronę.

 

 

2

2 thoughts on “Chleb pszenny na zakwasie

    • Pycha! Pierwszy chleb na zakwasie i raczej nie ostatni. Dużo pracy i kilka godzin uwięzienia w domu, ale zdecydowanie warto. Jedyne co bym dodał do przepisu, to papier do pieczenia do foremki – bez tego niestety nie wydostaniemy chleba z keksówki i trzeba będzie zadowolić się rwanymi kawałkami 🙂

      Mimo wszystko warto!

      • To na początku jest takie pracochłonne, ale szybko staje się miłym – niekłopotliwym nawykiem:) Uważaj, pieczenie chleba jest wciągające;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *