• kontakt@chwilawkuchni.pl
Chleb
Chleb tosotowy na zakwasie… właśnie się piecze, w testach

Chleb tosotowy na zakwasie… właśnie się piecze, w testach

To miała być chałka na zakwasie i właściwie może nią być, ale dla mnie chałka drożdżowa z podobnego przepisu jest delikatniejsza, bardziej puszysta (https://www.chwilawkuchni.pl/chalka/). Z przyjemnością piekę ją w formie do chleba, moja siostra wymyśliła sobie mega muffiny idealne jako porcja na śniadanko.
Jeżeli przygotowujesz już chleb na zakwasie to przygotowanie będzie różniło sie tylko przygotowaniem innych składników.
Moim zdaniem idealnie będzie nadawał się na tosty francuskie- ale to wypróbuje jutro:) i napiszę.

Inspiracją do tego był przepis, który wysłała mi siostra https://gotujewdomu.blogspot.com/2016/04/drozdzowe-na-zakwasie.html?m=1. Zobaczyłam, że składniki są własciwie chałkowe. Podzieliłam ciasto na dwie części (wg mojego przepisu) i pierwszą część zrobiłam wg instrukcji z wymienionego przepisu z oczekiwaniem w lodówce, a drugą tak jak opisuję to w tym artykule. Moim zdaniem ten „mój” dał nieco delikatniejsze, lżejsze ciasto. Będę jeszcze modyfikowała opisy zgodnie z przeprowadzanymi testami

Składniki

350 g mąki tortowej

150 g zakwasu
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
70 g miękkiego masła (lub rozpuszczonego)
60 ml śmietany
90 ml mleka
do posmarowania:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
nasionka do posypania lub kruszonka z przepisu

Sposób wykonania

  1. Wlewam do misy zakwas, dosyp mąkę, mleko i śmietanę, mieszam łyżką, odstawiam na 20 minut.
  2. Dodaję jajko, sól. Wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie. Dodaję rozpuszczone masło.
  3. Przykrywam i odstawiam na 50 minut w ciepłe miejsce. Po 50 minutach przekładam ciasto. Wkładam rękę pod spód i wyciągając do góry przekładam jeden koniec na drugi/przeciwległy bok.
  4. Powtarzam to z czterech stron. Odkładam na kolejne 50 minut i przekładam tak samo jak poprzednio. Odstawiam na 50 minut i przekładam do foremek. Staram się nie rwać ciasta. Wkładając do foremek rozciągam  jeszcze.
  5. Jeżeli foremka ma nieprzywieralną (i nieuszkodzoną) warstwę możesz przełożyć ciasto bez natłuszczania i wykładania papierem do pieczenia.
  6. Smaruję pędzelkiem powierzchnię roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypuję kruszonką lub ziarnami (makiem, sezamem lub czarnuszką).

    Piekę 25-30 minut w 200 stopniach, aż się przyrumieni na złocisty kolor.

0

Tags :

smak

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *