• kontakt@chwilawkuchni.pl
pieczywo
chleb tostowo-kanapkowy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej

chleb tostowo-kanapkowy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej

Chleb tostowo-kanapkowy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej to ulubiony chleb do kanapek moich dzieci. Moja córka wcina go z miodem a syn zapiekany z serem i szynką. Takie śniadanie dla nich to gwarancja dla mnie, że tego poranka nie będzie marudzenia przy śniadaniu.

Składniki

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłej wody
2/3 szklanki letniego mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu- do podwojenia objętości (około 1h)
  2. Ciasto podzielić na 8 równych części przełożyć -układając kulki ciasta obok siebie do długiej keksówki posmarowanej masłem. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykrytą wilgotną ściereczką, do podwojenia objętości (nie na dłużej ponieważ wtedy ciasto lekko opadnie w piekarniku).
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ( na dnie piekarnika warto ustawić naczynie żaroodporne z połową szklanki wody). Piec chlebek przez 30-35 minut. Na ostatnie 5 min można wyciągnąć chleb z blachy i tak dopiec aby skórka była bardziej chrupiąca. Chleb przechowujemy (po całkowitym ostudzeniu) w szczelnym pojemniku. Chlebek nadaje się do mrożenia
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *