pieczywo
chleb tostowy
Świetny tostowy chleb. Doskonały do opiekania choć do kanapek też się nadaje. Mega mięciutki, z chrupiącą skórką- idealny.
Składniki
250 ml wody
2 łyżeczki drożdży suchych
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki rozpuszczonego masła
450 g mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu- do podwojenia objętości (około 1h)
- Ciasto podzielić na 8 równych części przełożyć po cztery układając kulki ciasta obok siebie do 2 keksówek posmarowanych masłem. Pozostawić w ciepłym miejscu przykryte wilgotną ściereczką do podwojenia objętości nie na dłużej ponieważ wtedy ciasto lekko opadnie w piekarniku.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni ( na dnie piekarnika warto ustawić naczynie żaroodporne z połową szklanki wody). Pieczemy chlebek przez 25-30 minut. Na ostatnie 5 min można wyciągnąć chleby z blachy i tak je dopiec aby skórka była bardziej chrupiąca. Chleb przechowujemy po całkowitym ostudzeniu w szczelnym pojemniku. Chlebek nadaje się do mrożenia.
1
Tags :
[…] chleb tostowy […]