• kontakt@chwilawkuchni.pl
pieczywo
chleb tostowy

chleb tostowy

Świetny tostowy chleb. Doskonały do opiekania choć do kanapek też się nadaje. Mega mięciutki, z chrupiącą skórką- idealny.

Składniki

250 ml wody
2 łyżeczki drożdży suchych
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki rozpuszczonego masła
450 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu- do podwojenia objętości (około 1h)
  2. Ciasto podzielić na 8 równych części przełożyć po cztery układając kulki ciasta obok siebie do 2 keksówek posmarowanych masłem. Pozostawić w ciepłym miejscu przykryte wilgotną ściereczką do podwojenia objętości nie na dłużej ponieważ wtedy ciasto lekko opadnie w piekarniku.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni ( na dnie piekarnika warto ustawić naczynie żaroodporne z połową szklanki wody). Pieczemy chlebek przez 25-30 minut. Na ostatnie 5 min można wyciągnąć chleby z blachy i tak je dopiec aby skórka była bardziej chrupiąca. Chleb przechowujemy po całkowitym ostudzeniu w szczelnym pojemniku. Chlebek nadaje się do mrożenia.
1

1 thought on “chleb tostowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *