Pyszny mięciutki, delikatny chlebek idealny na śniadanie… Ma fajną chrupiącą skórkę i utrzymuje świeżość przez 3 dni (w szczelnym pojemniku na chleb), spokojnie można go też mrozić. Jeżeli upieczecie go w kształcie warkocza to przepięknie wygląda- myślę, że idealnie nadaje się na śniadania świąteczne.

Składniki
na 2 średnie bochenki/warkocze

680 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
430 ml letniego mleka
2 łyżeczki soli
30 g masła
1 roztrzepane jajko

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej- do podwojenia objętości (około 1-1,5h)
  2. Ciasto podzielić na 6 równych części, każdą z nich rozciągnąć na wałek około 35-40 cm. 3 wałki zlepić razem na końcach i upleść warkocz, końcówki z obu stron podwinąć pod spód, to samo zrobić z 3 pozostałymi. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odległości 10 cm od siebie. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte wilgotną ściereczką, do podwojenia objętości (nie na dłużej ponieważ wtedy ciasto lekko opadnie w piekarniku).
  3. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni ( na dnie piekarnika warto ustawić naczynie żaroodporne z połową szklanki wody). Piec chlebek przez 15-20 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20 minut. . Chleb przechowujemy (po całkowitym ostudzeniu) w szczelnym pojemniku.