chleb na zakwasie pszenno żytni

pyszny, lekki chleb. Żurawiny dają świeżość i lekkość a orzechy delikatny aromat. Choć uważałam, że drożdże w połączeniu z zakwasem są pewnego rodzaju „przestępstwem” to w tym przypadku konsekwencje poniosę z przyjemnością:)

Składniki

zaczyn (wieczorem):

3 łyżki dojrzałego zakwasu
272 g mąki żytniej chlebowej (około 2,5 szklanki)
375 ml wody (1,5 szklanki)

ciasto na chleb (następnego dnia):
620 mąki pszennej chlebowej
375 ml wody (1,5 szklanki)
17 g soli
przygotowany wcześniej zakwas (po 10-12 godzinach)
50 g żurawiny
50 g orzechów włoskich
5g drożdży instant

Sposób przygotowania

  1. Wyciągnij dojrzały zakwas z lodówki, żeby ogrzał się do temperatury pokojowej. Jeżeli powstała na nim sucha skorupka ściągnij ją
  2. Wsyp do miski składniki zaczynu i wymieszaj dokładnie. Powstanie gęsta „pasta”. Miska musi być większa, żeby zaczyn mógł powiększyć swoją objętość. Zakryj folią.
  3. Odstaw mieszankę na około 12 godzin w temperaturze pokojowej. Teraz możesz odłożyć 3 łyżki na zakwas do kolejnego pieczenia.
  1. Włóż wszystkie składniki oprócz orzechów i żurawiny do miski w której będziesz mieszać ciasto na chleb. Wymieszaj je łyżką do połączenia składników.
  2. Wyrabiaj robotem na wolnych obrotach około 5-iu minut.
  3. Dosyp posiekane orzechy i żurawinę tylko i wymieszaj tylko tyle, żeby były równomiernie rozłożone.
  4. Włóż do formy (35cm X 10cm). Odłóż na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  5. Nagrzej piekarnik do 240 stopni. Na dnie ustaw naczynie żaroodporne z wodą.
  6. Piecz 30 minut. Wyciągnij z foremki na kratkę.