• kontakt@chwilawkuchni.pl
dodatki do dań
chlebek urywany, serowo-ziołowy

chlebek urywany, serowo-ziołowy

Gdzieś go kiedyś widziałam na obrazku, tak mnie na niego naszła ochota, że stwierdziłam, że pora wyszukać przepis… No i mam -przepis i chleb też. Jest pyszny szczególnie zaraz po upieczeniu, choć na drugi dzień też bardzo smaczny i mięciutki. Naprawdę nie potrzebuje żadnych dodatków, można go zjadać na śniadanie jako dodatek do obiadu czy sama przekąska.

Składniki

na ciasto

1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
łyżeczka cukru
łyżeczka suchych drożdży
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła
wyciśnięty ząbek czosnku

na farsz

2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka zmiażdżonego kminku
1/2 kubka tartego czedara lub innego intensywnego w smaku sera
2 łyżki drobniutko posiekanych pomidorów suszonych na słońcu
do posmarowania ciasta 2 łyżki roztopionego masła

Sposób wykonania

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 1,5 h).
  2. Ciasto rozciągnąć na kształt prostokąta o bokach około 20×30 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać równomiernie resztą składników, lekko docisnąć aby wszystko przykleiło się do ciasta na tyle aby z niego nie spadać przy dalszym przekładaniu.
  3. Ciasto podzielić na 6 równych pasków wzdłuż krótszego boku. Paski położyć jeden na drugim, kiedy mamy już 6 warstw ułożonych na sobie dzielimy je na kolejnych 6 części, oczywiście wzdłuż krótszego boku. Długą keksówkę lub blachę do chleba (moja ma 30×12 cm) smarujemy masłem. Ciasto przecięciami do dołu układamy w blaszce jedno za drugim ( tym bokiem na jaki zawsze przewraca się kawałek tortu wtedy kiedy tego nie chcemy;-)). Pozostawiamy w ciepłym miejscu przykryty ściereczką do podwojenia objętości.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczemy chlebek przez 40 minut.

link do oryginalnego przepisu: http://www.thefoodielovers.com/2013/01/herb-and-cheese-pull-apart-bread-with-sun-dried-tomatoes/

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *