dodatki do dań
chlebki z patelni (bez drożdży)
Super sprawa, chlebki z patelni. Wczoraj piekarnik odmówił mi posłuszeństwa- to straszne bo ja nie jestem osobą która kupi chleb byle gdzie… Nie było innego wyjścia jak zorganizować sobie pieczywo do maczania w sosie. Tak właśnie powstały pyszne, puszyste, rozrywane chlebki z patelni. Zrobienie ich jest bardzo łatwe i szybkie, jestem pewna, że na moim stole będą gościły bardzo często.
Składniki
350 g mąki pszennej
350 g jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki dobrze wymieszaj powinna z nich powstać dość gęsta ale nadal ciągnąca masa. Natrzyj ręce mąką (lub oliwą aby ciasto się do nich nie kleiło) na dobrze obsypanej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałek i podziel go na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta obtocz w mące spłaszcz na placek grubości około 2-3 mm, na każdym placku zrób po 6 podłużnych wgnieceń nożem tak aby nie przeciąć ciasta (dobrze jest to zrobić nie ostrą stroną).
- Placki piecz na suchej bardzo rozgrzanej patelni, tu wskazana jest patelnia z grubym dnem po 2 minuty z każdej strony. Powinny wyrosnąć co najmniej 2 razy i mieć ładny brązowy kolor.
0
Tags :