• kontakt@chwilawkuchni.pl
posiłki, przekąski
chrupiąca sałatka z kurczakiem lub indykiem

chrupiąca sałatka z kurczakiem lub indykiem

„zwykła” sałatka…. Kiedy przeczytałam menu imprezy na którą się wybierałam i zobaczyłam w nim sałatkę Cesar uznałam , że to świetna lekka sałatka i z pewnością będzie pysznie. No cóż kolejnego dnia musiałam zrobić swoją wersję, żeby o tamtej zapomnieć…

Składniki

3 filety z kurczaka lub indyka (w sumie około 300g)
2 łyżki oliwy
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
pieprz cytrynowy

1/2 sałaty lodowej (Możesz też użyć innej jaką lubisz)
1 papryka
1 pomidor
1/2 ogórka
5 łyżek kukurydzy
2 cm pora lub połowa małej cebuli
2 kromki chleba

sos słodko-kwaśny (2 łyżki miodu, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, ćwierć łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku)

sos czosnkowy (75 ml gęstej śmietany lub jogurtu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opcjonalnie posiekany koperek lub pietruszka)

Sposób wykonania

  1. Natrzeć plastry mięsa oliwą zmieszaną z pieprzem, czosnkiem, solą i musztardą. Odstawić chociaż na chwilę, najlepiej na godzinę. Po tym czasie rozgrzać patelnię i obsmażać mięso po około 3 minuty z każdej strony.
  2. Warzywa umyj, sałatę rozdrobnij, paprykę pokrój w paski, pomidory i ogórki pokrój w kostki. Pora lub cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
  3. Przełóż warzywa warstwami do miski (sałata, papryka, ogórek, pomidor, kukurydza).
  4. Mięso pokrój w kostki lub paski – jak lubisz. Przełóż na warzywa.
  5. Kromki pokrój w półcentymetrowe kostki i podpiecz 2-3 minuty na gorącej patelni.
  6. Wymieszaj składniki sosów (każdy z nich osobno).
  7. Oblej równomiernie sałatkę sosem słodko kwaśnym.
  8. Obsyp sałatkę chrupiącymi grzankami.
  9. Podawaj z sosem czosnkowym.

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *