dodatki do ciast

chrupiąca warstwa do tortów
Nadaje charakteru każdemu tortowi… i wcale nie jest trudna ani skomplikowana. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, ale można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie. W pierwszej wersji zamiast zmielonych sucharków były zgniecione płatki kukurydziane, ale ta wersja dłużej jest chrupiąca!
Składniki
15g migdałów bez skórki
15g sucharków
15g cukru
35g czekolady mlecznej
Sposób wykonania
- Podgrzej migdały przez 10 minut w 170 stopniach, aż się zrumienią
- Rozpuść cukier w niewielkiej temperaturze. Jest go tak mało, że właściwie od razu się karmelizuje. Ściągnij z palnika
- Wrzuć migdały,wymieszaj je i ostrożnie, żeby się nie poparzyć przełóż na papier do pieczenia. Zmiel lub bardzo drobno pokrusz sucharki.
- Kiedy masa ostygnie zblenduj/zmiel ją na proszek.
- Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i wrzuć do niej zmielone migdały i okruszki sucharków. Wymieszaj.
- Przełóż na papier do pieczenia i uformuj cienki okrągły placek nieco mniejszy niż średnica biszkoptu. Możesz użyć wałka lub rozgarniać gładząc dużą łyżką, aż będzie cienka. Jeżeli będzie za gruba , będzie twarda i może utrudniać krojenie ciasta. Cienko rozwałkowana jest niewyczuwalna podczas krojenia.
- Odstaw do lodówki do zastygnięcia. Warstwa musi być cieniutka, żeby po schłodzeniu nie była twarda i nie utrudniała krojenia tortu.
0