• kontakt@chwilawkuchni.pl
dodatki do ciast
chrupiąca warstwa do tortów

chrupiąca warstwa do tortów

Nadaje charakteru każdemu tortowi… i wcale nie jest trudna ani skomplikowana. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, ale można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie. W pierwszej wersji zamiast zmielonych sucharków były zgniecione płatki kukurydziane, ale ta wersja dłużej jest chrupiąca!

Składniki
15g  migdałów bez skórki
15g sucharków
15g cukru
35g czekolady mlecznej

Sposób wykonania

  1. Podgrzej migdały przez 10 minut w 170 stopniach, aż się zrumienią
  2. Rozpuść cukier w niewielkiej temperaturze. Jest go tak mało, że właściwie od razu się karmelizuje. Ściągnij z palnika
  3. Wrzuć migdały,wymieszaj je  i ostrożnie, żeby się nie poparzyć przełóż na papier do pieczenia. Zmiel lub bardzo drobno pokrusz sucharki.
  4. Kiedy masa ostygnie zblenduj/zmiel ją na proszek.
  5. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i wrzuć do niej  zmielone migdały i okruszki sucharków. Wymieszaj.
  6. Przełóż na papier do pieczenia i  uformuj cienki okrągły placek nieco mniejszy niż średnica biszkoptu. Możesz użyć wałka lub rozgarniać gładząc  dużą łyżką, aż będzie cienka. Jeżeli będzie za gruba , będzie twarda i może utrudniać krojenie ciasta. Cienko rozwałkowana jest niewyczuwalna podczas krojenia.
  7. Odstaw do lodówki do zastygnięcia. Warstwa musi być cieniutka, żeby po schłodzeniu nie była twarda i nie utrudniała krojenia tortu.


0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *