Chleb
Ciabatta
Ta Ciabatta to taka pyyyszna buła. Idealny mięciutki miąższ z lekkim posmakiem oliwy. Zawsze kiedy piekę ciabattę z tego przepisu jedną zjadamy chwilę po wyciągnięciu z piekarnika odrywając po kawałku.
Składniki
na 2 duże ciabatty
680 g mąki pszennej
7 g suchych drożdzy (30 g świeżych)
430 ml zimnej wody
140 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
15 g soli
Sposób wykonania
- Z całej mąki odważyć 445 gramów, połączyć z drożdżami i całą wodą. Dobrze wyrobić (około 10 minut- powstanie ciasto o bardzo rzadkiej, kleistej konsystencji), przykryć naczynie (powinno być wysokie) folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4 godziny. (ciasto zdąży wyrosnąć i opaść).
- Do ciasta dodać oliwę, pozostałą mąkę i sól, ponownie bardzo dobrze wyrobić, aż ciasto stanie się sprężyste i przestanie się kleić. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć na stolnicę posypaną mąką, ostrym nożem przeciąć na 2 równe części. Wyciągając delikatnie uformować długie bochenki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papier po środku musi mieć zakładkę o wysokości około 2,5 cm żeby ciabatty nie skleiły się podczas wyrastania i pieczenia. Odstawić, bez przykrycia, do wyrośnięcia na 45 minut (bochenki mają prawie podwoić objętość)
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, piec ciabatty około 35 minut (postukane mają wydawać głuchy dźwięk). Po upieczeniu przełożyć na kratkę do przestygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku (smaczne są jeszcze dwa dni po upieczeniu) można też z powodzeniem mrozić.
1
Tags :
[…] Ciabatta chleb w stylu włoskim Pugliese […]