Ta Ciabatta to taka pyyyszna buła. Idealny mięciutki miąższ z lekkim posmakiem oliwy. Zawsze kiedy piekę ciabattę z tego przepisu jedną zjadamy chwilę po wyciągnięciu z piekarnika odrywając po kawałku.

Składniki
na 2 duże ciabatty

680 g mąki pszennej
7 g suchych drożdzy (30 g świeżych)
430 ml zimnej wody
140 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
15 g soli

Sposób wykonania

  1. Z całej mąki odważyć 445 gramów, połączyć z drożdżami i całą wodą. Dobrze wyrobić (około 10 minut- powstanie ciasto o bardzo rzadkiej, kleistej konsystencji), przykryć naczynie (powinno być wysokie) folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4 godziny. (ciasto zdąży wyrosnąć i opaść).
  2. Do ciasta dodać oliwę, pozostałą mąkę i sól, ponownie bardzo dobrze wyrobić, aż ciasto stanie się sprężyste i przestanie się kleić. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć na stolnicę posypaną mąką, ostrym nożem przeciąć na 2 równe części. Wyciągając delikatnie uformować długie bochenki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papier po środku musi mieć zakładkę o wysokości około 2,5 cm żeby ciabatty nie skleiły się podczas wyrastania i pieczenia. Odstawić, bez przykrycia, do wyrośnięcia na 45 minut (bochenki mają prawie podwoić objętość)
  4. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, piec ciabatty około 35 minut (postukane mają wydawać głuchy dźwięk). Po upieczeniu przełożyć na kratkę do przestygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku (smaczne są jeszcze dwa dni po upieczeniu) można też z powodzeniem mrozić.