• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciastka, gofry, wafle
ciasteczka imbirowe na święta

ciasteczka imbirowe na święta

Składniki

ciasteczka imbirowe

80 g jasnego brązowego cukru do wypieków

40 g syropu klonowego (miodu, golden syropu- kto co ma)

120 m masła

1 jajo

240 g mąki

1 łyżeczka mielonego imbiru

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

lukier do dekoracji

150 g cukru pudru

3 łyżki soku z cytryny

łyżka gorącej wody

barwniki spożywcze

jeżeli ktoż ma ochotę to sok z cytryny można zastąpić wodą i dodać kilka kropel jakiegoś aromatu.

Sposób wykonania

  1. Masło, cukier, syrop klonowy rozpuść na małym gazie, odstaw do przestygnięcia na 10 minut po tym czasie dodaj jajko, dokładnie wymieszaj.
  2. Mąkę z przyprawami wymieszaj dokładnie w osobnej misce. Dodaj do mokrych składników, połącz bardzo dokładnie- powstanie z tego dosyć kleista masa.
  3. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na kilka godzin (ja włożyłam na 2 godziny do zamażalnika, po pierwszej godzinie zagniotłam ciasto w folii tak aby schłdziło się równomiernie).
  4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Dostatecznie schłodzone ciasto (ma konsystencję mniej więcej marcepanu) rozwałkuj na grubość około 3-4mm, wytnij dowolne kształty, umieść na papierze do pieczenia. Piecz około 20 minut do ładnego zezłocenia sprawdzając po 15 minutach czy nie skrócić czasu pieczenia. (Ja piekłam do chwili kiedy w dotyku są właściwie twarde). Czas pieczenia należy dostosować do wielkości i grubości ciasta. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
  6. Udekoruj w dowolny sposób- pyszne są również bez dekoracji
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.