ciastka, gofry, wafle
ciasteczka imbirowe na święta
Składniki
ciasteczka imbirowe
80 g jasnego brązowego cukru do wypieków
40 g syropu klonowego (miodu, golden syropu- kto co ma)
120 m masła
1 jajo
240 g mąki
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
lukier do dekoracji
150 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
łyżka gorącej wody
barwniki spożywcze
jeżeli ktoż ma ochotę to sok z cytryny można zastąpić wodą i dodać kilka kropel jakiegoś aromatu.
Sposób wykonania
- Masło, cukier, syrop klonowy rozpuść na małym gazie, odstaw do przestygnięcia na 10 minut po tym czasie dodaj jajko, dokładnie wymieszaj.
- Mąkę z przyprawami wymieszaj dokładnie w osobnej misce. Dodaj do mokrych składników, połącz bardzo dokładnie- powstanie z tego dosyć kleista masa.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na kilka godzin (ja włożyłam na 2 godziny do zamażalnika, po pierwszej godzinie zagniotłam ciasto w folii tak aby schłdziło się równomiernie).
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Dostatecznie schłodzone ciasto (ma konsystencję mniej więcej marcepanu) rozwałkuj na grubość około 3-4mm, wytnij dowolne kształty, umieść na papierze do pieczenia. Piecz około 20 minut do ładnego zezłocenia sprawdzając po 15 minutach czy nie skrócić czasu pieczenia. (Ja piekłam do chwili kiedy w dotyku są właściwie twarde). Czas pieczenia należy dostosować do wielkości i grubości ciasta. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
- Udekoruj w dowolny sposób- pyszne są również bez dekoracji
0