ciastka, gofry, wafle
ciasteczka imbirowe z nutką cynamonową (ginger nuts)
Pyszne bardzo słodkie imbirowe ciasteczka pachnące korzennie idealne na jesienną przekąskę, może nawet na Bożenarodzenie… Nie będę wymyślała, że ciasteczka imbirowe z nutką cynamonową są szczególnie zdrowe (z tą ilością cukru ciężko naciągać rzeczywistość) ale odrobina imbiru zawsze się przyda na wychłodzone wiatrem i deszczem kości;-) Ginger nuts są bardzo popularne w UK szczególnie zagryzane do herbatki z mlekiem. Przepis jest tak banalnie prosty i ekonomiczny, że wstyd kupować ciasteczka w sklepie:-)
czas przygotowania: 15 min
czas oczekiwania: 30 min
ilość porcji: 18 ciasteczek
Składniki
50 g masła
125 g (4 duże łyżki) golden syrup (można zastąpić miodem)
50 g brązowego cukru do wypieków
180 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (ja jak zawsze piekę z termoobiegiem jednak należy pamiętać, że każdy piekarnik jest inny).
- W misie miksera umieszczamy masło, golden syrup i cukier, dokładnie mieszamy.
- Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy przesiewamy, mieszamy w osobnej misce.
- Obie mieszanki łączymy ze sobą, (po uzyskaniu ciasta o konsystencji jak na ciasto kruche) odrywamy po kawałku tworząc kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
- Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w 4 cm odstępach. Nasze kulki lekko spłaszczamy palcami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut lub do uzyskania ładnego złotego koloru.
Gorące ciasteczka imbirowe z nutką cynamonową będą bardzo miękkie, jednak kiedy wystygną mają cieniutką skorupkę a w środku są jakby troszkę ciągutkowe;-)
Inspiracją do wypieku jest przepis z książki Jane Asher “Beautiful Baking”.
1
Tags :
Cudownie pachnące ciastka o dość ostrym smaku imbiru(ale takie uwielbiam przypomonqją mi UK) Mi akurat wyszły zbyt kruche trzymałam 12 minut w piekarniku. Następne będą idealne.