ciastka, gofry, wafle
ciasteczka migdałowe
Ciasteczka migdałowe mimo, że mocno maślane to delikatne. Świeżo upieczone mają delikatną chrupiącą skorupkę a w środku są mięciutkie takie trochę biszkoptowe.
Składniki
125g masła
65g cukru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 średnie jajko
125g mąki
50g mielonych migdałów
½ łyżeczki proszku do pieczenia
do posypania na wierzch:
trochę płatków migdałowych a jeszcze lepiej posiekanych migdałów bez skórki
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, nadal ubijając dodać jajko i ekstrakt. W osobnej misce wymieszać mąkę z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki razem (wyjdzie z tego dość gęsta kleista masa)
- Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego w 3 cm odstępach (ciasto rozpłynie się w trakcie pieczenia) Do formowania kulek najlepiej używać łyżki za każdym razem moczonej w wodzie. Na każdą porcję ciasta posypać trochę migdałów delikatnie docisnąć.
- Piec około 15-17 minut lub do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
0