• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciastka, gofry, wafle
ciasteczka migdałowe

ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe mimo, że mocno maślane to delikatne. Świeżo upieczone mają delikatną chrupiącą skorupkę a w środku są mięciutkie takie trochę biszkoptowe.

Składniki

125g masła

65g cukru

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 średnie jajko

125g mąki

50g mielonych migdałów

½ łyżeczki proszku do pieczenia

do posypania na wierzch:

trochę płatków migdałowych a jeszcze lepiej posiekanych migdałów bez skórki

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, nadal ubijając dodać jajko i ekstrakt. W osobnej misce wymieszać mąkę z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki razem (wyjdzie z tego dość gęsta kleista masa)
  2. Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego w 3 cm odstępach (ciasto rozpłynie się w trakcie pieczenia) Do formowania kulek najlepiej używać łyżki za każdym razem moczonej w wodzie. Na każdą porcję ciasta posypać trochę migdałów delikatnie docisnąć.
  3. Piec około 15-17 minut lub do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *