• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciastka, gofry, wafle
Ciasteczka rozmarynowe

Ciasteczka rozmarynowe

Moja rozmarynowa rodzinka to pyszne kruche ciasteczka z rozmarynowo-cytrynową nutą. Idealne na chwile kiedy ma się ochotę coś przekąsić. Bardzo łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Ja udekorowałam je z racji zbliżających się świąt ale można wyciąć je w dowolne kształty i pozostawić bez dekoracji.

Składniki

ciasteczka

50 g masła

4 łyżki drobnego cukru

4 łyżki soku z cytryny

1 jajko

2 łyżki drobno posiekanego rozmarynu

jeżeli ciasto nie będzie chciało się skleić to 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

200 g mąki

Sposób przygotowania

  1. Masło utrzyj z cukrem. Białko oddziel od żółtka, żółtko dodaj do masła, białko zostaw na później.
  2. Dodaj sok z cytryny, rozmaryn i mąkę, dobrze wymieszaj, jeżeli ciasto nie stworzyło zwartej kuli dodaj 1-2 łyżki śmietany. 
  3. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 30 min
  4. Nagrzej piekarnik do 175 stopni, wyłóż płaską blachę papierem do pieczenia.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm, wytnij dowolne kształty, ciasteczka wysmaruj roztrzepanym białkiem (możesz je po tym posypać grubszym cukrem)
  6. Piecz około 15 minut do ładnego zezłocenia. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości i grubości wyciętych ciasteczek.

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *