Te ciasteczka z białą czekoladą i orzechami to takie ciasteczka jakie zawsze ma się chęć zjeść kiedy ogląda się amerykańskie filmy;-). Są słodkie, kruche, pachnące a do tego bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu (mi zrobienie ich zajęło około 10 minut plus pieczenie).

Składniki
na 24 ciasteczka

125 g masła w temperaturze pokojowej
100 g brązowego cukru
1 roztrzepane jajko
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g białej posiekanej czekolady
25 g posiekanej czekolady mlecznej
50 g posiekanych orzechów laskowych lub brazylijskich

Sposób przygotowania

  1. Ubić masło z cukrem, dodać jajko nadal ubijając.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem czekoladą, orzechami i solą. Przesypać do mokrych składników i bardzo dokładnie wymieszać.
  3. Na blacie wysypanym mąką utworzyć 2 długie wałki i każdy z nich podzielić na 12 równych części. Z każdego kawałka ciasta zrobić kulkę i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach po 4 cm. Włożyć do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut- do zezłocenia.
  4. Wystudzić całkowicie na kratce.