Tak proste ciasto, że chyba trudno o łatwiejsze… Ciasto cytrynowe na kruchym spodzie jest równie słodkie jak smaczne. Warto je przygotować kiedy potrzebujemy deseru na kolejny dzień a nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie go. Spróbujcie bo warto!

Składniki
na okrągłą blachę około 23 cm

na spód
170 g pokruszonych dokładnie herbatników (u mnie digestive)
50 g stopionego masła
40 g brązowego cukru (nie trzeba dodawać)

na wypełnienie
550 ml słodzonego mleka skondensowanego
2 duże jaja
2 żółtka
2/3 szklanki soku z cytryny

do dekoracji
bita śmietana (u mnie z wanilią)

Sposób wykonania

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni, Przygotować blachę o średnicy około 23 cm (koniecznie z luźnym dnem)
  2. Składniki na spód bardzo dokładnie wymieszać wyłożyć na spód i boki blachy (około 2,5 cm wysokości) . Piec 15 minut, wyciągnąć z piekarnika do przestudzenia (nie ma sensu wyłączać piekarnika bo ciasto do niego wróci za kilka minut)
  3. W czasie kiedy ciasto się piecze wszystkie składniki wypełnienia dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Powstanie z tego dość gęsta masa. Masę przelać na upieczony, trochę przestudzony spód, piec jeszcze 15 minut.
  4. Po upieczeniu ostudzić i schować do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.
  5. Ciasto przed podaniem udekorować w dowolny sposób.