Ciasto czekoladowe bez nabiału
Zadziwiające, że z kliku składników, zamieszane łyżką ciasto może być takie smaczne… Bez użycia miksera, banalnie proste w wykonaniu. Ciasto czekoladowe ma bardzo fajną sprężystą konsystencję przy czym jest wilgotne -warto spróbować! Szczególnie dobre jest polane czekoladą, jedzone na następny dzień- paluszki lizać;-)
Składniki
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
1 szklanka wody
2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki octu jabłkowego (w oryginalnym przepisie była 1 łyżka zwykłego)
Opcjonalnie składniki na polewę:
1 tabliczka czekolady (ja używam gorzkiej bo ciasto ma być dla „mleczno-jajecznego alergika”
1/3 szklanki mleka kokosowego
Dowolny dżem o ile ktoś chce przekładać nim ciasto.
Sposób wykonania
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni, przygotuj blaszkę 10x25cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- W jednej, większej misce przesiej wszystkie składniki suche, w drugiej dokładnie wymieszaj składniki mokre.
- Przelej składniki mokre do suchych i bardzo szybko wymieszaj łyżką, nie mikserem. Natychmiast przełuż do blachy i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz minimum 35 minut -albo dłużej do suchego patyczka (ja piekę 40 minut i zostawiam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do lekkiego przestudzenia).
- Ciasto można podawać posypane cukrem pudrem, albo polane polewą.
Polewa
1. Rozdrobnioną czekoladę umieść wraz z mlekiem kokosowym w kąpieli wodnej, podgrzewaj mieszając aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając, polej ostudzone ciasto.
Link do oryginalnego przepisu https://www.allrecipes.com/recipe/7259/grandmas-eggless-butterless-milkless-cake/
Przepyszne ! Z racji braku jajek w lodowce postanowilam zrobic Dorzucilam takze na koniec garsc mrozonych malin….i mleko zamiast wody,gdyz alergii nie mam Boskie. Sprezyste jak trzeba, nie gumowe. Polecam nie tylko alergikom.