Idealne ciasto na podwieczorek, bardzo proste w wykonaniu z łatwo dostępnych składników. Co prawda nie jest to ciasto lekkie jak chmurka ale mogę Wam obiecać, że jeżeli poczęstujecie ciastem czekoladowo-migdałowym z kremem kawowym swoich gości będą bardzo zadowoleni:-)

Składniki
na tortownicę 18 cm (ciasto dzielone na 2 blaty), 8 rozsądnych kawałków

175 g miękkiego masła
175 g brązowego ciemnego cukru
4 jajka
175 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 ciemnego kakao
szczypta soli
50 g mielonych migdałów

na krem
2 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszanej w 30 ml wody- ostudzonej
85 g masła w temperaturze pokojowej
175 g serka kremowego
200 g cukru pudru

Sposób wykonania

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
  2. Wszystkie suche składniki po za cukrem wymieszać bardzo dokładnie razem.
  3. Masło ubić z cukrem, dodać kolejno jajka, powinna powstać puszysta masa. Łyżka po łyżce dodawać suche składniki, delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec około 35-45 min- do suchego patyczka. Kiedy ciasto będzie upieczone wyłożyć do góry nogami na kratkę, ściągnąć papier do pieczenia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Przechodzimy do kremu. Masło ubić z serkiem i cukrem na puszystą masę. Następnie dodać powoli rozpuszczoną kawę nadal ubijając .
  6. Ciasto przełożyć dość cienkimi warstwami, częścią kremu, (ja piekłam swoje w 2 mniejszych blaszkach dlatego wyszły 4 warstwy) posmarować wierzch i boki, można udekorować wiórkami z białej czekolady, orzechami lub migdałami.