Ciasto kawowe z kremem z serka kremowego
Wszyscy w naszej rodzinie jesteśmy fanami ciasta kawowego. Ciasto kawowe z kemem z serka kremowego jest łatwe do zrobienia, ma świetny wyrazisty smak i nie jest zbyt słodkie . Zastosowałam w tym cieście krem z serka kremowego zupełnie przypadkiem (brak składników do kremu z mlekiem skondensowanym) i uważam, że wyszło baardzo dobrze. Ciasto kawowe z kemem z serka kremowego jest idealnym rozwiązaniem na umiarkowanie szybki sycący deser. Dla mnie pychota!
Składniki
na blachę 23 cm
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru białego
0,5 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki kawy mielonej
0,25 szklanki drobinek czekoladowych
0,25 szklanki kwśanej śmietany
0,5 szklanki miękkiego masła
1 duże jajko
0,5 szklanki świeżo zaparzonej kawy
na krem
100 gramów cukru pudru
100 gramów miękkiego masła
200 gramów serka kremowego
1 łyżka aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni, blachę wysmarować masłem.
- Wszystkie składniki suche wymieszać w misce.
- Masło wymieszać z ciepłą kawą- dzięki czemu się rozpuści, dodać jajko i śmietanę, dokładnie wymieszać.
- Do miski z mokrymi składnikami przesypać wszystkie suche, dokładnie wymieszać, przełożyć na blachę, piec około 20 minut (w ostatnich minutach sprawdzać patyczkiem, czy już jest gotowe, trzeba się postarać nie przesuszyć brzegów). Po upieczeniu wyłożyć na kratkę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie zimne przeciąć na dwie części.
- Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać serek i aromat, ubijać do uzyskania gładkiej puszystej masy.
- Zimne ciasto przełożyć kremem, można serwować natychmiast po przygotowaniu.