Ciasta marchewkowe są różne, kwadratowe i podłużne:-)) Ja mam przepis na ciasto marchewkowe z dodatkiem kokosu. Lekko wilgotne, nie przesłodzone, z korzenną nutką. Banalne w przygotowaniu wystarczy dokładnie odmierzyć składniki, trochę pomieszać, trochę podpiec i już! Pyszny deserek albo przekąska (jak kto woli) wjeżdżają na stół.

 

Składniki
na malutkie cisto 20x15cm

na ciasto

1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka (albo łyżka) cynamonu
2 jajka
około 1/2 szklanki oleju
125 g drobno startej marchewki (okoł0 2,5 niezbyt dużych marchewek)
25 g wiórków kokosowych
25 g orzechów włoskich posiekanych 

na krem

200 g  ocieplonego serka kremowego typu philadelfia 
60 g miękkiego masła
1/2 lub więcej szklanki cukru pudru
łyżka aromatu rumowego lub waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, przygotować blaszkę 20x30cm
  2. Wszystkie składniki suche razem z wiórkami i orzechami odmierzyć i dokładnie wymieszać w większej misce
  3. Wszystkie składniki mokre razem ze startą marchewką  odmierzyć i bardzo dokładnie wymieszać, dodać do składników mokrych. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  4. Masę (będzie raczej gęsta) przełożyć na blaszkę, wyrównać powierzchnię, piec w 180 stopniach 20-25 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Kiedy przestygnie przełożyć do góry nogami na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Kiedy będzie całkiem ostudzone przekroić na połowę wzdłuż krótszego boku.
  5. Masło ubić z cukrem na puszystą białą masę. Po trochu dodawać serek i aromat. Połowę gotowego kremu przełożyć na pierwszą część ciasta, przykryć ją drugą połową i na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Można udekorować orzechami i cynamonem.

 

https://www.chwilawkuchni.pl/ciasto-marchewkowe/