ciasta
ciasto marchewkowe z miąższu po wyciskaniu soku
Świeżo wyciskany sok z marchewki jest najlepszy tuż po wyciśnięciu go. Z przyjemnością zużywam też szybko marchewkową pulpę, która mi zostaje jako produkt uboczny. Piekę z niej pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe z odrobiną jabłka i słonecznikiem. Ciasto marchewkowe jest bardzo łatwe w wykonaniu zwłaszcza, że tarcie marchewki zrobi za nas wyciskarka.
Składniki (6 porcji)
ciasto
1 jajko
75 g cukru
75 ml oleju roślinnego
120 g miąższ
25 g nasion słonecznika
60 g drobno pokrojonego jabłka (pół jabłka) – albo miąższu z wyciśnięte jabłka
80 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki cynamonu
mała forma okrągła o średnicy około 16 cm
Sposób wykonania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- Wymieszaj w jednym naczyniu mąkę proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
- W drugim naczyniu ubij jajko z cukrem na pianę.
- Ciągle ubijając dodaj olej.
- Dodaj marchewkę,nasiona słonecznika i jabłko i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mieszankę z mąką i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi formy
- Piecz około 45 minut w 180 stopniach.
- Po ostudzeniu wyciągnij z formy.
Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.
Pulpę marchewkową można też wykorzystać do zupy warzywnej, albo pysznego sosu do spaghetti.
Przepis do wersji wegańskiej
0
Tags :