• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
ciasto marchewkowe z miąższu po wyciskaniu soku

ciasto marchewkowe z miąższu po wyciskaniu soku

Świeżo wyciskany sok z marchewki jest najlepszy tuż po wyciśnięciu go. Z przyjemnością zużywam też szybko marchewkową pulpę, która mi zostaje jako produkt uboczny. Piekę z niej  pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe z odrobiną jabłka i słonecznikiem.  Ciasto marchewkowe jest  bardzo łatwe w wykonaniu zwłaszcza, że tarcie marchewki zrobi za nas wyciskarka.

Składniki (6 porcji)
ciasto
1 jajko
75 g cukru
75 ml oleju roślinnego
120 g miąższ
25 g nasion słonecznika
60 g drobno pokrojonego jabłka (pół jabłka) – albo miąższu z wyciśnięte jabłka
80 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki cynamonu

mała forma okrągła o średnicy  około 16 cm

Sposób wykonania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  2. Wymieszaj w jednym naczyniu mąkę proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  3. W drugim naczyniu ubij jajko z cukrem na pianę.
  4. Ciągle ubijając dodaj olej.
  5. Dodaj marchewkę,nasiona słonecznika i jabłko i dokładnie wymieszaj.
  6. Dodaj mieszankę z mąką i delikatnie wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi formy
  8. Piecz około 45 minut w 180 stopniach.
  9. Po ostudzeniu wyciągnij z formy.

Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.

Pulpę marchewkową można też wykorzystać do zupy warzywnej, albo pysznego sosu do spaghetti.

Przepis do wersji wegańskiej

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *