• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

Choć kiedyś ciasto z marchewki było dla mnie dziwnym pomysłem, to kiedy pierwszy raz zjadłam ciasto z podobnego przepisu zachwyciłam się i tak mi zostało…

Składniki
ciasto
2 jajka
150 g cukru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
50 g posiekanych orzechów (ja dodaję włoskie, ale mogą być inne)
90 g drobno pokrojonego ananasa
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu

masa
150 g serka mascarpone
50 g masła
50g cukru pudru

forma okrągłą o średnicy 24 cm lub prostokątna około 15x25cm

Sposób wykonania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  2. Zmieszaj w jednym naczyniu mąkę proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  3. W drugim naczyniu ubij jajka z cukrem na pianę.
  4. Ciągle ubijając dodaj olej.
  5. Dodaj marchewkę i ananasa i delikatnie wymieszaj
  6. Dodaj mieszankę z mąką i delikatnie wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz 50 minut w 180 stopniach.
  9. Po wystudzeniu przekrój na dwa płaty (jak tort).

masa serkowa

  1. utrzyj masło z cukrem na puszystą masę
  2. wymieszaj masę z serkiem

Posmaruj połową masy jedną część ciasta. Przykryj drugim płatem. Posmaruj pozostałą masą.

Możesz przyozdobić ciasto kawałkami orzechów lub marchewkami z masy cukrowej:)

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *