ciasto marchewkowe
Choć kiedyś ciasto z marchewki było dla mnie dziwnym pomysłem, to kiedy pierwszy raz zjadłam ciasto z podobnego przepisu zachwyciłam się i tak mi zostało…
Składniki
ciasto
2 jajka
150 g cukru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
50 g posiekanych orzechów (ja dodaję włoskie, ale mogą być inne)
90 g drobno pokrojonego ananasa
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
masa
150 g serka mascarpone
50 g masła
50g cukru pudru
forma okrągłą o średnicy 24 cm lub prostokątna około 15x25cm
Sposób wykonania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- Zmieszaj w jednym naczyniu mąkę proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
- W drugim naczyniu ubij jajka z cukrem na pianę.
- Ciągle ubijając dodaj olej.
- Dodaj marchewkę i ananasa i delikatnie wymieszaj
- Dodaj mieszankę z mąką i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 50 minut w 180 stopniach.
- Po wystudzeniu przekrój na dwa płaty (jak tort).
masa serkowa
- utrzyj masło z cukrem na puszystą masę
- wymieszaj masę z serkiem
Posmaruj połową masy jedną część ciasta. Przykryj drugim płatem. Posmaruj pozostałą masą.
Możesz przyozdobić ciasto kawałkami orzechów lub marchewkami z masy cukrowej:)