• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
Ciasto miodowo-orzechowe z orzechami

Ciasto miodowo-orzechowe z orzechami

To ciasto przygotowuje się kilka dni przed podaniem.
Daje to możliwość rozłożenia przygotowań do świętowania wcześniej. Niestety nie ma co liczyć na długie spożywanie, bo znika bardzo szybko po podaniu.

Składniki

250 masła
500 g mąki
150 g cukru
skórka otarta z połowy cytryny
2 jajka
1 łyka rumu (niekoniecznie)

orzechowe nadzienie:
350 g zmieszanych orzechów laskowych i włoskich
350 g cukru
250 ml śmietanki (słodkiej 30-36%)
3 łyżki miodu
1 łyżka rumu

1 żółtko do posmarowania

tortownica o średnicy 25 cm

Sposób wykonania

1. Utrzyj masło z cukrem, skórką z cytryny na puszystą masę.
2. Dodaj jajka, rum i mąkę.
3. Odłóż ciaso do lodówki.

4. Posiekaj grubo orzechy. Wsyp je na patelnię razem z cukrem.
5. Podgrzewaj je mieszając kilka minut.
6. Dolej śmietankę, miód i rum.
7. Ostódź masę.


8. Odłóż kawałek ciasta na ozdoby – kilka gwaizdek, pozostałe ciasto podziel na 3 części.
9. Pierwszą część ciasta rozwałkuj między dwoma arkuszami na koło wielkości dna tortownicy, przełóż do blaszki.
10. Z drugiej części ciasta wyklej rant.
11. Przełóż masę orzechową do blaszki.
12. Ostatnią część ciasta rozwałkuj między dwoma arkuszami na koło wielkości dna tortownicy i przykryj nią masę.
13. Rozwałkuj odłóżone wczesniej ciasto i wykrój z niego foremką lub nożem ozdoby np gwiazdki.
14. Posmaruj rozmąconym żółtkiem wierzch ciasta.
15. Piecz 40 minut w temperaturze 200 stopni.



0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *