ciasta

ciasto szachownica z czekoladowym ganache
Mam taką książkę Anne Willan’s Look & Cook Chocolate Desserts a w tej książce jest przepis na ciasto szachownica z czekoladowym ganache. To nie jest ciasto które robi się w 20 minut ale nie jest też bardzo trudne. Czasami coś na co poświęcamy niewiele czasu i środków wychodzi doskonale, ale niestety nie zdarza się to najczęściej. Robiąc ciasto szachownica spędziłam dość sporo czasu w kuchni, ale efekt jest absolutnie PYSZNY. Ciasto jest trochę babkowe w połączeniu z moim domowym dżemem truskawkowym i przepysznym kremem czekoladowym spełniło moje najśmielsze oczekiwania. Jeżeli macie ochotę na bardzo ładne i równie smaczne ciasto zróbcie je koniecznie.

Składniki
tortownica 20 cm, 8-10 porcji
na ciasto
250 g masła w temp pokojowej
375 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia (płaskie)
45 g kakao ciemnego
300 g cukru pudru
6 jajek
2 łyżki aromatu waniliowego
125 g gorzkiej czekolady – do czekoladowej wstążki
kakao do posypania ciasta
dżem truskawkowy
na czekoladowy ganache
250 ml śmietanki kremówki
250 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotuj 3 tortownice tej samej wielkości (ja użyłam 2 i jednej patelni tefala, można piec też ciasta po kolei) Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Mąkę i proszek przesiej i wymieszaj w misce, podziel na 2 równe porcje, do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
- Ubij masło z cukrem pudrem na puszystą masę następnie ciągle ubijając dodawaj po kolei całe jaja, Powstałą masę podziel na 2 równe części. Z jedną częścią połącz mąkę z proszkiem w drugiej misce wymieszaj z mąką połączoną z kakao.
- Ciasta przełóż do rękawów cukierniczych z końcówką odciętą na szerokość 1 cm. Wyciskaj ciasto w takiej konfiguracji jak na zdjęciach pod przepisem. Musisz uzyskać 2 blachy z ciastem wyciśniętym w następujący sposób: Od brzegu ciemne, następnie jasne znowu ciemne i jasny środek. Jedno ciasto będzie na brzegach białe, później ciemne znowu białe i na środku ciemne. Dzięki tej konfiguracji wyjdzie nam szachownica. Ciasto po upieczeniu obróć „do góry nogami” na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jeżeli jest bardzo nie równe obetnij górkę tak aby powstały płaskie blaty.
- Teraz czekoladowy ganache: Śmietanę zagotuj w garnuszku, od razu wyłącz gaz, wsyp całą posiekaną czekoladę wymieszaj aż się całkowicie rozpuści, odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie już właściwie całkiem zimna, ubij mikserem na puszystą masę.
- Blaty ciasta posmaruj dżemem (grubość warstwy zależy od indywidualnego gustu) Nałóż jeden na drugim tak aby ten z białym brzegiem znajdował się po środku.
- Posmaruj wierzch i brzegi kremem czekoladowym. 1/3 kremu zostaw do dekoracji góry.
- Aby zrobić „czekoladową wstążkę” rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej odczekaj aż będzie miała temperaturę pokojową. Wytnij z papieru do pieczenia pasek wysokości ciasta (moja wstążka była wyższa, bo chciałam ciasto trochę w niej „schować) i długości która wystarczy na opasanie całego obwodu. Wysmaruj czekoladą papier. Od razu przyłóż papier dookoła ciasta. Włóż całość do zimnego miejsca (lodówka lub zimą na zewnątrz;-)) Kiedy czekolada stężeje odklej papier (powinien odchodzić z łatwością, jednak rób to delikatnie). Udekoruj resztą kremu ciasto na górze. Posyp kakao.
- Ciasto przechowuj w lodówce, jednak wyciągnij pół godziny przed podaniem aby ganache miał konsystencję musu. Jeżeli jesteś w tym miejscu przepisu tzn. że dotarłeś/aś do końca- teraz spróbuj kawałek swojego pysznego ciasta i ciesz się tą chwilą.

0
Tags :