• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
ciasto szachownica z czekoladowym ganache

ciasto szachownica z czekoladowym ganache

Mam taką książkę Anne Willan’s Look & Cook Chocolate Desserts a w tej książce jest przepis na ciasto szachownica z czekoladowym ganache. To nie jest ciasto które robi się w 20 minut ale nie jest też bardzo trudne. Czasami coś na co poświęcamy niewiele czasu i środków wychodzi doskonale, ale niestety nie zdarza się to najczęściej. Robiąc ciasto szachownica spędziłam dość sporo czasu w kuchni, ale efekt jest absolutnie PYSZNY. Ciasto jest trochę babkowe w połączeniu z moim domowym dżemem truskawkowym i przepysznym kremem czekoladowym spełniło moje najśmielsze oczekiwania. Jeżeli macie ochotę na bardzo ładne i równie smaczne ciasto zróbcie je koniecznie.

Składniki
tortownica 20 cm, 8-10 porcji

na ciasto
250 g masła w temp pokojowej
375 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia (płaskie)
45 g kakao ciemnego
300 g cukru pudru
6 jajek
2 łyżki aromatu waniliowego
125 g gorzkiej czekolady – do czekoladowej wstążki
kakao do posypania ciasta
dżem truskawkowy

na czekoladowy ganache
250 ml śmietanki kremówki
250 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj 3 tortownice tej samej wielkości (ja użyłam 2 i jednej patelni tefala, można piec też ciasta po kolei) Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Mąkę i proszek przesiej i wymieszaj w misce, podziel na 2 równe porcje, do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  3. Ubij masło z cukrem pudrem na puszystą masę następnie ciągle ubijając dodawaj po kolei całe jaja, Powstałą masę podziel na 2 równe części. Z jedną częścią połącz mąkę z proszkiem w drugiej misce wymieszaj z mąką połączoną z kakao.
  4. Ciasta przełóż do rękawów cukierniczych z końcówką odciętą na szerokość 1 cm. Wyciskaj ciasto w takiej konfiguracji jak na zdjęciach pod przepisem. Musisz uzyskać 2 blachy z ciastem wyciśniętym w następujący sposób: Od brzegu ciemne, następnie jasne znowu ciemne i jasny środek. Jedno ciasto będzie na brzegach białe, później ciemne znowu białe i na środku ciemne. Dzięki tej konfiguracji wyjdzie nam szachownica. Ciasto po upieczeniu obróć „do góry nogami” na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jeżeli jest bardzo nie równe obetnij górkę tak aby powstały płaskie blaty.
  5. Teraz czekoladowy ganache: Śmietanę zagotuj w garnuszku, od razu wyłącz gaz, wsyp całą posiekaną czekoladę wymieszaj aż się całkowicie rozpuści, odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie już właściwie całkiem zimna, ubij mikserem na puszystą masę.
  6. Blaty ciasta posmaruj dżemem (grubość warstwy zależy od indywidualnego gustu) Nałóż jeden na drugim tak aby ten z białym brzegiem znajdował się po środku.
  7. Posmaruj wierzch i brzegi kremem czekoladowym. 1/3 kremu zostaw do dekoracji góry.
  8. Aby zrobić „czekoladową wstążkę” rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej odczekaj aż będzie miała temperaturę pokojową. Wytnij z papieru do pieczenia pasek wysokości ciasta (moja wstążka była wyższa, bo chciałam ciasto trochę w niej „schować) i długości która wystarczy na opasanie całego obwodu. Wysmaruj czekoladą papier. Od razu przyłóż papier dookoła ciasta. Włóż całość do zimnego miejsca (lodówka lub zimą na zewnątrz;-)) Kiedy czekolada stężeje odklej papier (powinien odchodzić z łatwością, jednak rób to delikatnie). Udekoruj resztą kremu ciasto na górze. Posyp kakao.
  9. Ciasto przechowuj w lodówce, jednak wyciągnij pół godziny przed podaniem aby ganache miał konsystencję musu. Jeżeli jesteś w tym miejscu przepisu tzn. że dotarłeś/aś do końca- teraz spróbuj kawałek swojego pysznego ciasta i ciesz się tą chwilą.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *