ciasta
ciasto z żółtek z chrupiącą skorupką
Kiedyś miałam ogromny problem z żółtkami, które zostawały mi po daniach do których użyłam tylko białek jaj. Teraz mam kilka ulubionych przepisów. A to pierwszy z nich. Ciasto nie jest szczególnie wykwintne, ale jest coś w jego smaku co lubię. Świetnie pasuje do kawy.
Składniki
6 żółtek
200 g /1 niepełna szklanka cukru
aromat waniliowy w twojej ulubionej postaci:) (najlepiej naturalny lub pasta z wanilii)
50 ml mleka
30 g/ (3 łyżki) rozpuszczonego masła (ewentualnie taka sama ilość oleju)
100 g (3/4 szklanki) mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
forma do babki – najlepiej z dziurką lub mała tortownica (około 20 cm)
Sposób wykonania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wysmaruj blachę tłuszczem i oprósz mąką lub bułką tartą.
- Ubij żółtka z cukrem na puszystą prawie białą pianę.
- Dodaj płynny tłuszcz oraz mleko i tylko delikatnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia z kakao i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż na blachę.
- Piecz 30 minut w 180 stopniach.
- Po ostudzeniu wyciągnij i oprósz cukrem pudrem.
1
Tags :
[…] części na raz na zwykłej blaszce. Żółtka, które zostaną możecie wykorzystać na przykład w taki sposób ;). […]