Kiedyś miałam ogromny problem z żółtkami, które zostawały mi po daniach do których użyłam tylko białek jaj. Teraz mam kilka ulubionych przepisów. A to pierwszy z nich. Ciasto nie jest szczególnie wykwintne, ale jest coś  w jego smaku co lubię. Świetnie pasuje do kawy.

Składniki

6 żółtek
200 g /1 niepełna  szklanka cukru
aromat waniliowy w twojej ulubionej postaci:) (najlepiej naturalny lub pasta z wanilii)
50 ml mleka
30 g/ (3 łyżki) rozpuszczonego masła (ewentualnie taka sama ilość oleju)

100 g (3/4 szklanki) mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania

forma do babki – najlepiej z dziurką lub mała tortownica (około 20 cm)

Sposób wykonania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wysmaruj blachę tłuszczem i oprósz mąką lub bułką tartą.
  3. Ubij żółtka z cukrem na puszystą prawie białą pianę.
  4. Dodaj płynny tłuszcz oraz mleko i tylko delikatnie wymieszaj.
  5. Dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia z kakao i delikatnie wymieszaj.
  6. Przełóż na blachę.
  7. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
  8. Po ostudzeniu wyciągnij i oprósz cukrem pudrem.